Zware verkeersovertredingen nog steeds beboet

'Boetevrije week is geen reden om verkeersregels overboord te gooien'

'Boetevrije week is geen reden om verkeersregels overboord te gooien'

Boetevrije week? Toch maar opletten, want de vaste flitspalen blijven uiteraard doorwerken Foto: Lieven Van Assche

Vanaf vandaag zijn de Belgische wegen zogoed als ‘boetevrij’. Rijdt u te snel, belt u achter het stuur of rijdt u zonder gordel? De agenten kijken voor een keertje de andere kant op. ‘Maar zware verkeersovertredingen zullen wel degelijk beboet worden’, waarschuwt Gert Cockx van de politievakbond NSPV.

De agenten pikken het niet dat hun pensioenleeftijd wordt verhoogd. Om druk te zetten op de onderhandelingen in het heikele pensioendossier, start vanaf vandaag dus een boetevrije week. Alle agenten worden daarbij gevraagd om geen boetes uit te schrijven voor lichte overtredingen op de weg, zoals overdreven snelheid, bellen achter het stuur of rijden zonder gordel. ‘De agenten zullen een educatieve aanpak hanteren. Ze zullen de overtreders niet beboeten, wel sensibiliseren en wijzen op hun fouten’, vertelde Gert Cockx van de politievakbond NSPV in De Ochtend op Radio 1.

Verkeersregels negeren

‘Onverantwoord’, waarschuwden verkeersexperts op voorhand. ‘Straks denken bestuurders dat ze alles mogen’, zei Stijn Daniëls van UHasselt. ‘We hopen dat bestuurders dit niet aangrijpen als een vrijgeleide om alle verkeersregels te negeren’, klonk het bij het BIVV. 

Het verkeersreglement blijft dus gelden en zeker voor zware verkeersovertredingen, zoals rijden onder invloed, zullen boetes worden uitgeschreven. Bovendien zijn alle agenten vrij om mee te doen met de actie of niet. Ze kunnen dus op elk moment beslissen om een boete uit te schrijven. En de vaste flitspalen en trajectcontroles doen uiteraard evenmin mee aan deze unieke week.

‘Actiebereidheid is groot’

De vakbonden verwachten nochtans dat de actie grote navolging kent in ons land. Behalve in Limburg zullen nagenoeg alle korpsen in België deelnemen aan de boetevrije week. ‘Sommige korpsen zijn al sinds gisteren bezig met de actie. De actiebereidheid is groot’, aldus nog Cockx. Sommige korpsen verklaren dat er bij hen nauwelijks agenten meedoen, maar dat wordt door de politievakbonden ontkend. Door een volledige week geen boetes uit te schrijven, zou de regering 7 miljoen euro mislopen, besloot Cockx.

Bent u tegengehouden voor een verkeersovertreding maar kreeg u slechts een waarschuwing? Of hebt u toch een fikse boete opgelopen? Laat het ons weten.

Externe links
Corrigeer

MEER NIEUWS