‘Semoelekoeken’ erkend als streekproduct

© pli

De semoelekoeken van 't Bakkertje zijn erkend als streekproduct. De koeken worden enkel bij bakker Frank Vandamme en zijn vrouw Ann Cauwera gebakken.

pli

‘Het recept is al meer dan een halve eeuw oud. Wij hebben het overgenomen van bakker Noël Versaevel. Hij is daar destijds mee begonnen. Wij zijn de enigen die deze semoelekoeken bakken. We leveren aan winkels en markten, maar ook aan verenigingen voor bijvoorbeeld een deur-aan-deur-verkoop’, zegt bakker Frank.

Semoelekoeken zijn zoete ronde koeken. De naam semoele verwijst naar een bepaald type griessuiker dat gebruikt wordt. In de regio worden ze soms ook wel papkoeken genoemd.

‘In Roeselare en Kortrijk spreekt men van eierkoeken, maar dat klopt eigenlijk niet. Want eierkoeken worden gemaakt met eieren en in semoelekoeken zit enkel bloem, suiker, boter en melk’, zegt Frank.

De semoelekoeken worden in twee maten gemaakt: met een diameter van 13 en 8 centimeter. De verspreiding ervan blijft beperkt tot West-Vlaanderen. Vooral in de Westhoek zijn ze populair.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio