Thyssen ‘geslaagd’, Britse eurocommissaris moet terugkomen

Thyssen ‘geslaagd’, Britse eurocommissaris moet terugkomen

Marianne Thyssen. Foto: AP

Volgens verschillende bronnen zou Marianne Thyssen het Europees parlement vandaag overtuigd hebben tijdens haar hoorzitting. Dat zou betekenen dat ze kan aantreden als eurocommissaris. De Brit Jonathan Hill kon enkele vragen onvoldoende beantwoorden en moet herkansen.

Marianne Thyssen werd vandaag op de rooster gelegd door de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken. Die moest kijken of ze geschikt was om de komende vijf jaar de portefeuille Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit te beheren.

Na een drie uur durende hoorzitting trokken de verantwoordelijken van de verschillende politieke fracties zich terug voor overleg. Behalve de uiterst linkse GUE waren alle groepen het erover eens dat onze landgenote over voldoende capaciteiten beschikt om haar rol op te nemen.

De Britse kandidaat-eurocommissaris voor Financiële Diensten en Kapitaalmarkten, Jonathan Hill, verging het minder goed. De commissie Economische en Monetaire Zaken was niet tevreden over het optreden van tijdens zijn hoorzitting woensdagmiddag.

Ook Open VLD-europarlementslid Philippe De Backer stelde enkele vragen aan Hill. ‘Hij kon slecht antwoorden op een paar heel concrete vragen. we willen meer inhoud.’ Vooral over eurobonds, een depositogarantiestelsel en maatregelen die het ondernemerschap moeten stimuleren, bleef Hill volgens De Backer te veel op de vlakte.

Het Europees parlement staat Hill toe om te herkansen tijdens een tweede hoorzitting maandag of dinsdag. Volgens Philippe Lamberts, europarlementslid van Ecolo en voorzitter van de groene fractie in het Parlement, was er een gebrek aan moed om in de commissie tot een stemming over te gaan. ‘De kans was groot dat die een ‘ja’ voor de benoeming van Hill zou opleveren, maar een ‘neen’ voor de bevoegdheid Financiële Diensten.’

Eind deze maand moet de plenaire vergadering van het Parlement de bezetting van de Europese Commissie goedkeuren. Op 1 november zouden Thyssen en de andere commissarissen dan aan hun nieuwe job kunnen beginnen.

Corrigeer

MEER NIEUWS