Neveneffecten van Europa League: Lokeren moet verbouwen

UEFA liet zelfs middenlijn verplaatsen op Daknam

Dan dring je door tot de poulefase van de Europa League. Hosanna in den hoge. Maar dan begint het pas: het draaiboek van UEFA. Routine voor de habitués, maar voor een neofiet als Lokeren was het een hele uitdaging om alles klaar te krijgen voor de eerste thuismatch, vanavond tegen Metalist Kharkiv.

Volg Lokeren-Metalist LIVE vanaf 19u!

Op een poulewedstrijd van de Europa League zijn elf of twaalf mensen van UEFA aanwezig, refs inbegrepen. De twaalfde is de dokter die instaat voor de dopingcontrole van wie niemand op voorhand weet of hij komt, maar voor wie alles in gereedheid moet worden gebracht, ook een medisch kabinet. Daarnaast zijn er onder anderen drie controleurs die al twee dagen op voorhand ter plaatse zijn om alles te inspecteren, een reporter voor de website en ook een delegatieleider. Voor hem moet er een bureau worden voorzien. Het stadion heeft geen extra kantoren, dus werd het bureau van TD Willy Reynders ingepalmd.

UEFA is zeer streng voor zogenaamde ‘ambush marketing’. Andere dan de eigen sponsors mogen niet in beeld komen tijdens de televisie-uitzending. Zo worden alle reclameborden op en rond de dug-out afgeschermd en de meest zichtbare reclamepanelen rond het veld moesten ook verdwijnen. Maar het gaat nog verder. De volledige neutrale zone moet reclamevrij zijn. Ook de perszaal dus. Het merk van de televisietoestellen in de perszaal werd afgeplakt. Tijdens de persconferenties komt er water op tafel voor de sprekers. Dat werd in een anonieme karaf gegoten en ook de glazen hebben alleen een logo op de bodem. Wie wou drinken, moest dus eigenlijk met zijn hand de onderkant afdekken. De ondervoorzitter van Lokeren is Willy Carpentier, ook aandeelhouder van Museeuw Bikes. Aan de hoofdingang van Daknam, waar soms ook interviews worden afgenomen, staan enkele Museeuw-fietsen achter glas. Ook die moeten verdwijnen.

UEFA schrijft ook een tv-studio in het stadion voor. Met zicht op het veld. Die was niet aanwezig op Daknam, dus werd er alsnog één neergezet in een open hoek. Tussen de twee tribunes werd een loopbrug gemaakt en op die brug werd een prefab tv-studio geïnstalleerd. Die zal vandaag nog niet gebruikt worden, maar tegen Warschau wel.

Op elke zestienmeterlijn moet een camerastandpunt voorzien zijn voor de buitenspelfases. Lokeren had die, maar de ene stond niet helemaal op 16 meter. Dus moest die verschoven worden. Volgens de UEFA-inspecteurs week de middenlijn aan één kant ook 2 centimeter af. Die werd opnieuw getrokken.

De thuisploeg moet voor een tolk zorgen die de taal van de bezoekers spreekt. Om te tolken tijdens de persconferenties, maar ook om de bezoekende supporters tijdens de match te kunnen toespreken. Benieuwd hoeveel bezoekende supporters er vandaag in het stadion zitten.

Als Lokeren de groepsfase van de Europa League overleeft en zich kwalificeert voor de laatste 32, wordt het een nog heikelere onderneming om thuis te spelen. UEFA eist vanaf dan namelijk enkele honderden zitjes voor sponsors, bestuur, journalisten,... Vertaald naar Daknam-normen goed voor zo ongeveer de volledige eretribune. Dat is natuurlijk een probleem. Om niet te moeten uitwijken naar een ander stadion, overweegt Lokeren de staanplaatsen achter de goal tijdelijk om te bouwen tot zitplaatsen. Technisch zou dat mogelijk zijn, maar zo ver zijn we dus nog niet.

Lees het volledige artikel in de (digitale) krant van 2 oktober

Corrigeer