Gatz tikt VRT op de vingers

Gatz tikt VRT op de vingers

Foto: Bart Dewaele

De openbare omroep is in de fout gegaan met de steun die Radio 2 heeft verleend aan het evenement ManiFiesta. Dat zei minister van Media Sven Gatz (Open Vld) donderdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement. ManiFiesta werd georganiseerd door een aantal organisaties die gelinkt zijn aan de partij PVDA.

Het muziekfestival, dat eind september plaatsvond, was een initiatief van onder meer Geneeskunde voor het Volk en Solidair. Aanvankelijk kreeg het de steun van Radio 2, dat ook op de affiches vermeld stond. In juli bleek dat de band met de politieke partij de onpartijdigheid van de VRT in het gedrang zou kunnen brengen en werd de samenwerking stopgezet. Het drukwerk, met vermelding van Radio 2, was toen echter al klaar.

Sven Gatz werd donderdag over de kwestie ondervraagd door parlementsleden van verschillende partijen. 'Dit is over de grens van wat neutraliteit zou moeten zijn', zei Bart Caron van Groen. 'Ik kan dit onmogelijk aanvaarden als parlementslid', sprak Bart Tommelein (Open Vld). Het wordt volgens hem tijd dat de VRT beseft dat hij de grootste omroep van het land is. 'Dit getuigt van een ongelooflijk amateuristische aanpak.'

Volgens de minister geeft de VRT de fout zelf toe. 'Van zodra bleek dat de onpartijdigheid in het gedrang kwam is de samenwerkingsovereenkomst stopgezet', aldus Gatz. 'Maar ik vind dat de VRT veel grondiger de achtergrond moet onderzoeken van de partners waarmee wordt samengewerkt (...) De VRT heeft me verzekerd dat wordt onderzocht hoe het intern goedkeuringssysteem kan worden verbeterd.'

Het is overigens niet de eerste keer dat de VRT in opspraak komt als partner van evenementen. In december 2013 moest Cobra.be, de cultuursite van de openbare omroep, zich terugtrekken als partner van het Festival van de Gelijkheid, een evenement dat wordt georganiseerd door de progressieve vzw Curieus, een culturele organisatie gelinkt aan de SP.A.

In 2011 trad de Ketnetband op op een familiedag van de N-VA en oordeelde de VRT achteraf dat er een inschattingsfout was gemaakt.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees