Lening herzien ook voordelig bij klein renteverschil

© BELGA

Wie zijn hypotheeklening wil laten herfinancieren, hoeft niet te wachten tot er een renteverschil van 1 procentpunt is. Een herziening kan immers al een voordelige zaak zijn bij 0,52 procentpunt renteverschil, weet John Romain van adviesbureau Immotheker. Toch zal een aantal bankklanten uit de boot vallen.

De voorbije weken werden banken overstelpt door klanten met vragen over een herfinanciering. De Belgische tienjaarsrente, waarop banken hun tarieven voor een vast woonkrediet afstemmen, staat immers historisch laag. Lenen wordt dus goedkoper: je zou haast gek zijn om je lening niet te herbekijken.

Zo’n herfinanciering wordt bovendien des te interessant, nu blijkt dat je helemaal geen renteverschil van 1 procentpunt nodig hebt om de kosten ervan (de wederbeleggingsvergoeding van drie maanden, en opnieuw notaris- en dossierkosten voor de nieuwe hypothecaire inschrijving) terug te betalen en er voordeel uit te doen, zoals doorgaans wordt gesteld. John Romain van adviesbureau Immotheker legt vrijdag in Het Laatste Nieuws uit dat voor een woonkrediet van 200.000 euro op 20 jaar met vaste rentevoet, een verschil van 0,52 procentpunt al volstaat om break-even te draaien. Wie er ook extra aan wil verdienen, heeft een verschil van 0,71 procentpunt nodig. Bij een woonkrediet van 200.000 euro op 20 jaar met vaste rentevoet kan in dat geval al 5% winst worden gemaakt op de rente.

Niet iedereen krijgt kans

Ook wie pas een jaar geleden een hypothecaire lening afsloot, komt dus zelfs in aanmerking voor een herziening van zijn krediet, stelt Romain. Maar gaan de banken dit zomaar voor iedereen doen? ‘Neen’, zegt Romain. ‘Banken gaan er uiteraard over waken dat ze er zelf voordeel uit halen.’

Wanneer de rente en tarieven voor woonkredieten laag staan, kijken banken naar de rentabiliteit van de klant. ‘Heeft die een dik spaarboekje? Is hij of zij alleenstaand of gaat het om een koppel? Hoe interessanter de klant op dat vlak, hoe meer moeite een bank gaat doen om hem te lokken met een interessante herfinanciering.’ Romain merkt dit naar eigen zeggen goed in de Immotheker-kantoren. ‘Een aantal mensen vertelt dat de herfinanciering vanzelf gaat, anderen vinden het gek dat het hen niet lukt. Maar banken zijn minder kapitaalkrachtige klanten nu eenmaal liever kwijt dan rijk.’

Wie zijn hypotheeklening wil herfinancieren, kan daarvoor aankloppen bij zijn eigen bank. Maar meestal geven andere financiële instellingen scherpere tarieven.

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie