Splinternieuw museum nog twee dagen lang gratis toegankelijk

Texture vertelt geschiedenis van vlas en Leie interactief

Texture vertelt geschiedenis van vlas en Leie interactief

Minister-president Geert Bourgois mocht gisteravond Texture openen. Foto: loh

Kortrijk -

Ruim achthonderd genodigden genoten gisteravond van de vooropening van Texture, het nieuwe museum over vlas en Leie, op Overleie in Kortrijk. Bert Dewilde, de stichter van het oude vlasmuseum, werd in de bloemetjes gezet.

Vorig weekend was Texture nog een flinke bouwwerf, maar dankzij het harde werk van vele handen konden de achthonderd genodigden gisteravond genieten van een prachtig nieuw museum. Met oude damasten, maar ook met nieuwe technieken als touchscreens wordt het verhaal verteld van het vlas in de regio, en de wisselwerking tussen beide.

Vooral de interactieve tafel, waar bezoekers kunnen zien hoe de vlas- en textielnijverheid in Kortrijk aanwezig was met fabrieken, markten en cafés, viel enorm in de smaak. Ook het damasten tafellaken dat Wim Opbrouck creëerde (zie artikel hieronder) kon op veel bewondering rekenen.

Onder de genodigden waren Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD), die Kortrijk feliciteerden met het resultaat. Het nieuwe museum moet een troef worden om extra toeristen naar de stad te lokken. ‘Hier kunnen we het verhaal over het vlas en onze streek doorvertellen aan kinderen en kleinkinderen’, stelt burgemeester Vincent van Quickenborne.

Het warmste applaus was gisteren bestemd voor Bert Dewilde, stichter van het oude vlasmuseum, en voor Lies Buyse, de projectleidster die de afgelopen vijf jaar samen met haar team hard werkte aan de realisatie van een eigentijdser vlasmuseum. ‘Zonder Bert Dewilde was er geen collectie geweest om in dit museum op te nemen, en zonder Bert was er vandaag ook geen Texture geweest’, aldus de burgemeester in zijn speech. Buyse herinnerde eraan dat vlas niet alleen belangrijk was voor de streek, maar dat de streek ook een belangrijke innoverende invloed uitoefende op vlas en textiel. Zo is er nu in Japan een bedrijf dat Vlasblomme heet en Kortrijk Linen maakt. Ook dat verhaal komt in het museum uitgebreid aan bod.

Texture, Museum over Vlas en Leie, is het hele feestweekend gratis toegankelijk, met tal van extra activiteiten.

www.texturekortrijk.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio