Bitse strijd in Mechelen: Een uurwerk? Of geen uurwerk?

Burgemeester Somers: 'Mechelen is nu al winnaar van het referendum'

De toren zoals hij er uit zag voor de Eerste Wereldoorlog. Foto: rr

Mechelen - In Mechelen wordt vandaag beslist of de Sint-Romboutstoren vier vergulde wijzerplaten krijgt. Het referendum dat uitsluitsel moet brengen kan alvast rekenen op veel belangstelling: de eerste twee uren brachten al al 1.580 mensen hun stem uit.

Meer dan 200 jaar konden de Mechelaars op hun Sint-Romboutstoren zien hoe laat het was. Ongeveer toch, want de vergulde wijzerplaten hadden maar één wijzer. Tot het Duitse leger de toren exact 100 jaar geleden beschoot, en de klok vernielde. Sindsdien weet de Mechelaar niet meer hoe laat het is.

Het comité Rombout Wordt Wijzer pleit al jaren voor een reconstructie van die wijzerplaten. ‘Vier jaar geleden heeft een groepje Mechelaars gevraagd om de klok terug te hangen’, zegt burgemeester Bart Somers (Open VLD). ‘De stad heeft toen beloofd dat, als die groep 8.000 handtekeningen kon verzamelen, we een referendum zouden organiseren.’ Dankzij 11.000 handtekeningen is het referendum nu een feit. Maar dat betekent nog lang niet dat de wijzerplaten er komen, want er zijn ook heel wat tegenstanders. Het resultaat is bindend: ‘als een meerderheid van de Mechelaars positief stemt, dan komt het uurwerk er’, beloofde de burgemeester.

Om 10 uur gingen de stemhokjes in het stadhuis om elke Mechelaar van 16 jaar of ouder de kans te geven te stemmen. En die kans grepen de Maneblussers: ondanks het feit dat alles vlot verliep, vormde er zich al snel een wachtrij. Om 12 uur hadden al 1.580 mensen hun stem uitgebracht.

‘Mechelen is nu al de winnaar van het referendum’, zegt burgemeester Bart Somers. ‘Onze stad is voortrekker op het vlak van participatie en lokale democratie. Er wordt voor of tegen de wijzerplaat gestemd, maar de liefde voor de toren bindt iedereen.’

Het resultaat zou rond 17 uur bekendgemaakt worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees