Hugo Coveliers: ‘Ik span een proces aan’

Hugo Coveliers met zijn kleinkinderen. Foto: Joren De Weerdt

Antwerpen -

‘Nooit kom ik nog naar een evenement dat door de stad Antwerpen wordt georganiseerd’, zegt oud-gemeenteraadslid Hugo Coveliers. Hij had zijn drie kleinkinderen speciaal uit Nederland laten overkomen om over het ponton te wandelen. ‘Hoe kan men zomaar op de dag zelf je ticket annuleren? Men moet de schuldige vinden en een schadevergoeding eisen. Zelf span ik een proces aan tegen de stad.’

Wat een hoogtepunt moest worden in de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog is uitgedraaid op chaos en teleurstelling. Twaalf- tot vijftienduizend mensen die al maanden uitkeken naar de historische oorlogswandeling over de tijdelijke pontonbrug over de Schelde in Antwerpen, kregen op de dag zelf te horen dat hun ticket werd geannuleerd omdat de wachtrijen gevaarlijk lang werden en de veiligheid in het gedrang kwam. ‘Mijn stad lijdt hier zwaar imagoverlies’, aldus burgemeester Bart De Wever, die zelf met zijn gezin terug naar huis werd gestuurd. 

Honderden bezoekers die al maanden tickets hadden en soms speciaal vanuit het buitenland waren gekomen, reageerden aan de ingang hun frustratie af op de vrijwilligers. ‘Een onvergeeflijke organisatiefout en een schande voor Antwerpen’, klonk het overal.

Omdat de tickets (van 5 en 6 euro) worden terugbetaald, dreigt het organiserende Vredesinstituut af te moeten sluiten met een financieel verlies. ‘Ik stel me politiek garant voor een oplossing’, aldus De Wever, die echter niet gezegd wou hebben dat de stad Antwerpen het tekort zal bijpassen.

Brit Beckers: ‘Uit Engeland gekomen voor niks’

Brit Beckers, een Antwerpse die in Londen woont, reisde helemaal vanuit Engeland met haar gezin om de historische wandeling over de Schelde te kunnen maken. Maar toen kreeg ze aan de ingang te horen dat haar ticket geannuleerd was. ‘In Engeland leeft de Eerste Wereldoorlog heel erg’, zegt ze. ‘Een jaar geleden was ik naar een lezing geweest waarin over de pontonbrug werd gesproken. Ik besloot meteen om een ticket te kopen. Voor mij was die wandeling heel belangrijk. En nu staan we hier voor niets. Alsof de brug door onze eigen mensen voor onze ogen werd opgeblazen. Wat in 1914 ook gebeurd is. De geschiedenis herhaalt zich’.

Herman Naegels: ‘Dat A-logo verdwijnt vanavond in de vuilnisbak.’

‘Ik heb geen computer en ik wist dan ook niet dat mijn ticket vandaag geannuleerd werd’, zegt Herman Naegels. ‘Men had toch kunnen voorzien dat mensen op de brug gingen stoppen om foto’s te maken. Ik ben zelf Antwerpenaar en voel me diep beschaamd over mijn stad. Het bekende A-logo dat nu nog op mijn revers is gespeld, verdwijnt vanavond in de vuilnisbak.’

Corrigeer

NIEUWS