Rechtbank

Alleen werkstraffen voor bende die fietsers afranselt

Alleen werkstraffen voor bende die fietsers afranselt

Foto: if

Destelbergen -

Zes leden van een jongerenbende uit Destelbergen zijn gisteren veroordeeld tot werkstraffen tot 160 uur. Tussen 2010 en 2012 ranselde de bende zomaar nietsvermoedende jongeren af.

De jongeren, allemaal tussen 23 en 25 jaar oud, maakten minstens vijf slachtoffers. Midden in de nacht, gemaskerd en gewapend met ijzeren staven, bezemstelen of boksbeugels, besprongen ze kleine groepjes jongeren die met de fiets naar huis reden.

Volgens de procureur hebben de jongeren de buurt rond het jeugdhuis jarenlang verpest. Tijdens de behandeling werd tot een jaar cel geëist. Hoewel er duidelijk sprake was van zinloos geweld, ging de rechtbank gisteren niet over tot zware effectieve celstraffen. Bendeleider Olivier M. kreeg met 160 uur werkstraf de zwaarste straf. Als hij die niet naar behoren uitvoert, moet hij 15 maanden de cel in. Andere leden kregen werkstraffen tot 120 uur en drie jongeren werden vrijgesproken.

Met dat vonnis krijgt alvast de advocaat van M. zijn zin. Die benadrukte tijdens zijn pleidooi dat zijn cliënt een carrière in de immobiliën­sector ambieert en achtte ‘uren gratis werken een sterker signaal dan een celstraf’.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio