Belg hoopt zelf op 60,4 jaar met pensioen te gaan

Belg hoopt zelf op 60,4 jaar met pensioen te gaan

Foto: BELGA

De Zweedse onderhandelaars verhogen de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 jaar. Maar de Belg zelf hoopt op 60,4 jaar met pensioen te gaan, zo blijkt uit een jaarlijkse enquête van pensioenverzekeraar Delta Lloyd Life. ‘Het wordt een hele uitdaging om de Belg te overtuigen van het nut en het waarom van het optrekken van de pensioenleefttijd’, concludeert ceo Jan Van Autreve.

Uit de enquête, die online werd afgenomen bij bijna 1.200 18- tot 64-jarigen, blijkt dat de Belg gemiddeld op 60,4 jaar met pensioen wil gaan. Twee jaar geleden was dit nog 61 jaar.

Maar niet alleen willen Belgen dus minder lang werken. Ze schatten de pensioenrealiteit ook helemaal verkeerd in. Zo denken ze dat hun loopbaan ruim 36 jaar duurt, terwijl dat in werkelijkheid nauwelijks 32 jaar is, en een van de kortste loopbanen in Europa bovendien. Ze verwachten na hun pensionering ook nog maar 17 jaar te leven, terwijl het gemiddelde 24 jaar bedraagt.

Daarnaast blijkt de Belg ook weinig vertrouwen te hebben in de sociale zekerheid en in het pensioensysteem. Velen verwachten een afbouw. Voor oplossingen kijken ze vooral naar de overheid, en in tweede instantie ook naar de werkgevers, via het aanvullend pensioen. Zelf zijn ze minder bereid om actie te ondernemen om hun pensioen voor te bereiden.

Corrigeer

NIEUWS