Fransman Patrick Modiano wint Nobelprijs voor de Literatuur

Fransman Patrick Modiano wint Nobelprijs voor de Literatuur

Foto: AP

De Franse auteur Patrick Modiano heeft de Nobelprijs voor Literatuur 2014 gewonnen. Dat heeft het Nobelprijscomité in de Zweedse hoofdstad Stockholm zopas bekendgemaakt.

De Franse auteur, bekend van zijn werk over jeugd en identiteit in Parijs getekend door Wereldoorlog Twee, werd geboren op 30 juli 1945 in de Franse hoofdstad. Hij was het kind van een joods-Italiaanse vader en een Belgische moeder die elkaar ontmoet hebben in Parijs tijdens de bezetting. Hoewel hij de oorlog nooit heeft meegemaakt, vormt deze weldegelijk een rode draad doorheen zijn werk.

In zijn eerste roman, 'La place de l'Etoile', bekijkt hij antisemitisme door een satirische lens. Ook in de daaropvolgende werken, 'La ronde de nuit' uit 1969 en 'Les boulevards de ceinture' uit 1972 speelt de oorlog een primordiale rol. Met deze laatste roman viel Modiano in de prijzen. Hij won er de roemruchte Grand Prix du Roman van de Académie française mee. Later volgde nog de Prix Goncourt voor zijn werk 'Rue des boutiques obscures'. 

Volgens het Nobelprijscomité mag Modiano vandaag de Nobelprijs bij dit palmares voegen wegens 'de kunst van de herinnering waarmee hij de meest ongrijpbare lotgevallen tot leven kan brengen en de leefwereld van de bezetting kan schetsen'. 

Naast het schrijven van romans is Modiano ook zeer bedreven in het neerpennen van kinderboeken en filmscenario's. Ondertussen werden ook reeds tal van zijn werken in het Nederlands vertaald. 

De Nobelprijs heeft een waarde van om en bij de 900.000 euro.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees