BIO. Hervé Jamar na zeven jaar weer in regering

BIO. Hervé Jamar na zeven jaar weer in regering

Hervé Jamar. Foto: Photo News

Nadat hij eerder al staatssecretaris was in de regering Verhofstadt II en zelfs kortstondig minister, heeft Hervé Jamar nu een volwaardige ministerpost te pakken. Het stemmenkanon wordt minister van Begroting (en Nationale Loterij) in de regering van copain Michel.

Hervé Jamar volgde een rechtenstudie aan de universiteit van Luik en werd nadien advocaat aan de balie van zijn geboortedorp Hoei. Als student was hij al lid van de Federatie van liberale studenten. In 1988 werd hij gemeenteraadslid in Hannuit en zes jaar later burgemeester.

In 1999 werd Jamar voor het eerst verkozen in het Waals Parlement, waar hij in de Commissie Landbouw ging zetelen. Als parlementslid ontwierp hij toen onder andere een decreet om de installatie van rookdetectoren in alle flatgebouwen te verplichten.

Digitale belastingsaangifte

Een eerste hoogtepunt kwam er voor Jamar toen hij in 2003 benoemd werd tot staatssecretaris in de regering-Verhofstadt II. Hij ontfermde zich er over Modernisering van Financiën en Fraudebestrijding onder zijn partijgenoot en minister van Financiën Didier Reynders.

Jamar liet zich tijdens zijn periode als staatssecretaris opmerken met de invoering van de digitale belastingaangifte, de strijd tegen de fraude in phoneshops en nachtwinkels en het bestrijden van BTW-carrousels.

Van juli tot december 2007 was Jamar zelfs even van minister van Ontwikkelingssamenwerking. Hij verving daar Armand De Decker na diens vertrek naar de Senaat.

Stemmenkampioen

In 2008 keerde de MR-politicus terug naar het Waals Parlement, als lid van de oppositie. Bij de volgende regionale verkiezingen, in 2009, behaalde Jamar de tweede hoogste score in het arrondissement Hoei-Borgworm. Bij de jongste regionale verkiezingen, in 2014, werd hij er zelfs de populairste politicus, met 15.221 voorkeurstemmen.

Jamar maakt deel uit van de zogeheten Renaissance-groep binnen de MR rond Charles Michel en Willy Borsus. Hij is ook lid van B Plus, de vereniging die strijdt voor de eenheid van België.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees