BIO. ‘Mister Flanders himself’ naar federale regering

BIO. ‘Mister Flanders himself’ naar federale regering

Kris Peeters (CD&V). Foto: BELGA

Kris Peeters wordt vicepremier en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken in de regering-Michel. De 52-jarige Antwerpenaar werd geen Vlaams minister-president en zag het premierschap aan zijn neus voorbijgaan, maar moet nu voor zijn partij de sterkhouder worden in de nieuwe federale regeringsploeg.

Sinds Peeters in 2004 de overstap maakte naar de politiek, groeide de 52-jarige Antwerpenaar niet alleen uit tot één van boegbeelden bij zijn partij, maar ook tot één van de populairste politici van Vlaanderen. En sinds hij minister-president werd in 2007 ontpopte Peeters zich als ‘Mister Flanders’.

‘Geen berg is hoog genoeg, geen zee is diep genoeg’. Die songtekst lijkt Kris Peeters op het lijf geschreven, al zal Peeters zelf misschien liever kiezen voor het olympische motto ‘citius, altius, fortius’ (Latijn voor ‘sneller, hoger, sterker’). Peeters werd geboren in het Antwerpse Reet op 18 mei 1962. Hij groeide op in wat hij zelf al bestempelde als een ‘doorsnee gezin’. Vader was bediende, eerst in een bank, nadien bij de Christelijke Mutualiteiten (CM), moeder was huisvrouw.

Levinas

Na zijn humaniora in Boom gaat hij rechten studeren in Antwerpen. Hij behaalt in 1986 zijn licentiaatsdiploma in de rechten en studeert ook af als kandidaat in de wijsbegeerte. Die liefde voor de filosofie blijft hangen. Vooral de Franse filosoof Emmanuel Levinas heeft indruk gemaakt. ‘Ik probeer doorheen mijn politieke carrière altijd Levinas in het achterhoofd te houden’, liet Peeters al optekenen. Na en naast zijn rechten- en filosofiestudies behaalde Peeters nog een speciale licentie fiscaliteit aan de Vlerick school in Gent.

In 1986 gaat Peeters aan de slag als advocaat bij Storme, Leroy, Van Parys en Doolaege in Gent. Maar die periode duurt in niet lang. In 1988 wordt Peeters door Marianne Thyssen aangenomen als fiscaal adviseur bij de middenstandsorganisatie NCMV (Nationaal Christelijk Middenstandsverbond), het latere Unizo. Binnen die organisatie klimt Peeters eerst op tot directeur van de studiedienst (1991) en later tot secretaris-generaal (1994) en gedelegeerd bestuurder (1999). Onder zijn leiding hervormt NCMV tot Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers.

‘George Clooney van Vlaanderen’

In 2004 volgt de overstap naar de politiek. Na de overwinning van het Vlaams kartel CD&V/N-VA wordt Peeters op vraag van boegbeeld Yves Leterme minister in de Vlaamse regering. Hij krijgt de portefeuille Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur.

Wanneer Leterme in 2007 het Martelaarsplein verlaat en samen met Inge Vervotte overstapt naar het federale niveau wordt Peeters de nieuwe Vlaamse minister-president. Peeters wil als zesde minister-president van Vlaanderen meteen zijn stempel drukken. ‘Yves Leterme ging voor goed bestuur, ik ga voor goed bestuur in het kwadraat’, klonk het toen. Het is de periode waarin Peeters de bijnaam ‘George Clooney van Vlaanderen’ krijgt, een bijnaam die in het leven werd geroepen door artiest Bob Geldof die Peeters ‘a bad imitation of George Clooney’ had genoemd.

Na de verkiezingen van 2009 kan Peeters zijn verblijf in het Martelaarsplein verlengen. De Vlaamse liberalen van Open VLD worden ingeruild voor de voormalige kartelpartner N-VA. Peeters zelf neemt naast het minister-presidentschap ook de bevoegdheden Economie, Landbouw, Zeevisserij, Plattelandsbeleid en Buitenlands Beleid op zich.

Pompier

‘Een daadkrachtig Vlaanderen in beslissende tijden’, was de titel van het regeerakkoord van Peeters II. Om het imago van daadkrachtige regering in de verf te zetten, zette Peeters zelf alle zeilen bij. Zowat alle bedrijven in Vlaanderen, gaande van grote multinationals tot kleine landbouwbedrijven, kregen de voorbije jaren de ‘mp’ wel eens op bezoek. Peeters ontpopte zich tot grootste ambassadeur van het Vlaamse regeerakkoord en van het Vlaamse actieplan ‘Vlaanderen in Actie’ (ViA).

Ondanks al die inspanningen rijdt de ploeg van Peeters II een geaccidenteerd parcours. De aaneenschakeling van incidenten en ruzies werpt een schaduw over het palmares van de regering en Peeters zelf moet iets te vaak de taak van pompier op zich nemen.

In populariteitspolls prijkte de naam van Peeters de voorbije jaren vaak bovenaan, maar toch moest hij bij de verkiezingen van 25 mei 2014 de duimen leggen voor N-VA-lijsttrekker Liesbeth Homans. De N-VA is sindsdien ook op Vlaams niveau veruit de grootste partij. Na de verkiezingen beslissen N-VA en CD&V vrij snel samen in zee te gaan. Met het zicht op de finish kwam daar nog Open VLD bij.

Degradatie?

Peeters mocht wel de CD&V-delegatie leiden tijdens de Vlaamse formatie, maar hij moest het Martelaarsplein finaal aan de N-VA en met name aan Geert Bourgeois laten. Peeters stapte zelf ook niet in de regering-Bourgeois, maar werd meteen samen met MR-voorzitter Charles Michel aangeduid als coformateur voor de federale formatie.

Peeters leek op weg naar de Wetstraat 16 - ook al had hij die overstap in het verleden meermaals bestempeld als een ‘degradatie’ - maar nadat zijn partij met Marianne Thyssen het Belgische eurocommissariaat binnenhaalde verhuisde het premierschap naar ‘de liberale familie’ en met name de MR.

De 52-jarige Peeters staat bekend als een fervent sporter. Hij ruilt zijn maatpak graag in voor een paar loopschoenen of een wielerplunje. Peeters doet triatlons, loopt wedstrijden als de ‘Antwerp Ten Miles’, rijdt de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen en gaat in het Andes-gebergte klimmen voor het goede doel.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees