BIO. Borsus, zoon van een boerenknecht, wordt minister van Middenstand

BIO. Borsus, zoon van een boerenknecht, wordt minister van Middenstand

Willy Borsus Foto: BELGA

De 52-jarige Willy Borsus wordt minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie. De in Wallonië erg populaire ondervoorzitter van MR ambieert al langer een ministerpost, en ziet zijn droom nu eindelijk uitkomen.

Borsus werd op 4 april 1962 geboren in Pessoux (bij Ciney in Namen). Hij is de zoon van een boerenknecht, en zette zijn eerste stappen in de politiek in 1988, wanneer hij verkozen werd als gemeenteraadslid in Somme-Leuze (ook Namen). Zes jaar later veroverde hij er de burgemeesterssjerp, en in dat zelfde jaar werd hij ook provincieraadslid in Namen.

Zijn eerste stap naar het Waalse niveau zette hij in 1999. Hij werd binnengehaald op het kabinet van toenmalig Waals minister voor Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu Michel Foret, en vijf jaar later veroverde hij zijn eerste parlementaire zitje. Op dat moment was zijn partij in het Waals Parlement wel opnieuw naar de oppositiebanken verwezen door de nieuwe meerderheid van PS en cdH, en ook in 2009 vielen de Franstalige liberalen opnieuw uit de boot. Borsus zelf werd echter fractieleider, een functie die hij overnam van Serge Kubla.

Vertrouweling van Charles Michel

Wanneer binnen MR het verzet tegen voorzitter Didier Reynders groeide, koos Borsus de kant van Charles Michel. Meer nog: hij nam zelfs het voortouw binnen de Renaissance-groep, de groep die het interne verzet tegen Reynders aanvuurde. Na een akkoord in oktober 2009 werd hij aangeduid als ondervoorzitter van de Franstalige liberalen, en beetje bij beetje groeide zijn invloed in de partij. Zijn grote moment kwam in 2012, wanneer hij in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de taak kreeg om die belangrijke lokale stembusslag voor te bereiden. Hij slaagde er met verve in: MR veroverde het grootste aantal burgemeesterssjerpen in Wallonië.

Gewaagd plannetje lukt

Wanneer Borsus in 2013 dan aankondigde dat hij bij de regionale verkiezingen van 2014 kandidaat zou zijn in Luxemburg, en niet in zijn thuisprovincie Namen, zorgde Borsus voor een verrassing van formaat. Maar zijn gewaagde plannetje lukte: MR slaagde erin de in het verleden verloren zitjes in Luxemburg te heroveren.

In dat opzicht lag een ministerpost op regionaal niveau meer voor de hand, maar omdat MR in Wallonië voor vijf jaar in de oppositie is beland, werd Borsus vrij snel genoemd als minister in de Zweedse coalitie.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees