BIO. Daniel Bacquelaine, de meesterknecht van Gol en Reynders

BIO. Daniel Bacquelaine, de meesterknecht van Gol en Reynders

Daniel Bacquelaine Foto: blg

De 61-jarige Daniel Bacquelaine is in Vlaanderen vrij onbekend. Maar de burgemeester van Chaudfontaine draait wel al bijna twintig jaar mee als meesterknecht, nu van de Luikse liberale kopman Didier Reynders maar vroeger ook van wijlen Jean Gol. Bacquelaine was al sinds 1999 onafgebroken Kamerfractieleider. Hij schiet nu met Pensioenen een van de hoofdvogels af.

Bacquelaine werd in Luik geboren als zoon van de procureur des Konings. Tijdens zijn studies geneeskunde was hij al politiek actief, in de liberale studentenbeweging. Toch werd hij na zijn studies eerst huisarts, in Chaudfontaine, het Luikse kuuroord bekend van het gelijknamige bronwatermerk. Sinds 1992 is hij er ook burgemeester.

Zijn eerste stappen naar het federale niveau zette hij in 1994. Het Luikse MR-kopstuk Jean Gol verhuisde dan immers naar het Europees Parlement, en Bacquelaine werd zijn opvolger in de Kamer.

Vijf jaar later werd hij er fractieleider, als opvolger van die andere liberale kopman Didier Reynders, die minister werd in de regering-Verhofstadt I.

Eindelijk beloond

Bacquelaine ontpopte zich tot een trouwe soldaat van Reynders . Wanneer binnen MR in 2009 het verzet tegen Didier Reynders begon te groeien, koos hij dan ook duidelijk diens kant. Bij de voorzittersverkiezingen in 2011 stelde Bacquelaine zich zelfs kandidaat tegen Michel. Die laatste won, maar Bacquelaine kreeg wel 46% van de leden achter zich.

Ondanks zijn trouwe steun bleef Bacquelaine echter altijd in de schaduw van Reynders, en echt beloond daarvoor, bijvoorbeeld met een ministerpost, werd hij nooit.

Tot nu dus. Bacquelaine behaalde bij de verkiezingen van 25 mei dan ook de meeste voorkeurstemmen in Luik, dat Reynders had verlaten om liberaal kopstuk te worden in Brussel. Toch blijft zijn populariteit nog een stuk onder zijn voorganger.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees