BIO. Jacqueline Galant ruilt veiligheidsdossiers in voor Mobiliteit

BIO. Jacqueline Galant ruilt veiligheidsdossiers in voor Mobiliteit

Jacqueline Galant Foto: BELGA

De 41-jarige Jacqueline Galant, voorzitter van de MR-vrouwen en burgemeester van Jurbeke (Henegouwen), krijgt voor het eerst een federale ministerpost. Met Mobiliteit (en NMBS) erft ze ook het explosieve dossier van de nachtvluchten over Brussel.

Galant kreeg de politiek met de paplepel mee, haar vader was immers ook een tijdlang burgemeester van Jurbeke. Na haar studies politieke wetenschappen in Bergen ging ze aan de slag op het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, de vader van de nieuwe premier.

Burgemeester op haar 27ste

Wanneer ze in 2000 voor het eerst opkwam, bij de gemeenteraadsverkiezingen, haalde ze meteen de tweede score, na haar vader. Maar de oppositie stelde het verkiezingsresultaat in vraag, en Jurbise moest opnieuw naar de stembus.

Die nieuwe verkiezingen misten hun effect niet. De partij van vader en dochter Galant, de Lijst van de Burgemeester, behaalde een nog beter resultaat - een absolute meerderheid - en Galant werd burgemeester, op haar 27ste. Ze ging in die hoedanigheid meteen in de tegenaanval toen toenmalig Waals minister van Wonen Jean-Marc Nollet haar gemeente verplichtte om tien procent sociale woningen te voorzien in de gemeente.

In 2003 kwam er naast haar burgemeesterssjerp ook een Kamerzitje bij: met 11.000 stemmen raakte ze probleemloos verkozen. In het federale halfrond specialiseerde ze zich in de dossiers naturalisatie, migratie en veiligheid. Opvallend: bij de stemming over de uitbreiding van de euthanasiewet tot minderjarigen begin dit jaar onthield ze zich.

Na de ‘moeder aller verkiezingen’ zou Galant dan terug naar het Waals Parlement verkassen, maar voor ze er goed en wel begonnen was, plaatste Michel haar terug op het federale niveau, om er minister van Mobiliteit te worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees