Ardooie pakt vervuilers hard aan met boetes tot vijfhonderd euro

Nultolerantie voor sluikstorten

Nultolerantie voor sluikstorten

Schepen Kathleen Verhelle wil de sluikstorters stevige boetes geven. Foto: sbr

Ardooie -

De gemeente Ardooie treedt hard op tegen sluikstorten. De eerste GAS-boete is al uitgeschreven. Degenen die betrapt worden op sluikstorten, worden onverbiddelijk gestraft met hoge geldboetes, tot 500 euro.

Volgens burgemeester Karlos Callens (Groep 82) loopt het sluikstorten de jongste tijd de spuitgaten uit. ‘Iedereen gooit alles zomaar weg langs de straat en in de grachten’, zegt Callens. Vooral de sloten langs de landelijke wegen en de centrumstraten waar veel fiets- en wandelroutes passeren, zouden vol zwerfvuil liggen. Maar ook huisvuil wordt zomaar gedumpt in en naast openbare vuilnisbakken.

Volgens schepen van Leefmilieu Kathleen Verhelle (Groep 82) moeten de inwoners gesensibiliseerd worden. ‘Neem nu de Klaverstraat in Koolskamp: daar staat een openbare vuilnisbak. Wat wij daar allemaal vinden, houd je niet voor mogelijk: van schoenen, kleren tot gewoon huisafval.’

‘Op een bepaald moment werd het vuilnisbakje meerdere keren per week geledigd, maar dat zorgde er alleen maar voor dat er de volgende dag nog meer afval lag.’

Of het stijgend aantal zwerfvuil verband houdt met de verhoogde prijs van de vuilniszakken weet de schepen niet. ‘Maar dan nog: kleine zakjes met restafval mogen niet in de openbare vuilnisbakken gegooid worden, maar moeten meegegeven worden met de wekelijkse huisvuilophaling.’ Het gemeentebestuur gaat nu kijken om een extra gratis ophaling van het grof vuil te organiseren. ‘Maar eerst moeten we nog kijken of dat financieel haalbaar is.’

Ook de bordjes met onder meer ‘Hou de gemeente proper’ brengen volgens Verhelle geen zoden aan de dijk. ‘Mensen zien ze niet of willen ze gewoon niet zien.’ Toch zijn de gevolgen van het zwerfvuil niet min: het verstoort het landschap en dieren en spelende kinderen kunnen zich verwonden aan blikjes of glasscherven.

De gemeente voert een nultolerantie in en sluikstorters mogen dan ook fikse boetes verwachten: 125 euro voor klein en middelgroot afval zoals flessen, zakken, kartonnen dozen, hondenpoep. Voor groot afval wordt dat zelfs 250 euro en voor groot afval van meer dan 500 kilogram 500 euro.

‘Het is een echte plaag aan het worden en we zijn echt niet de enige gemeente die er last van heeft. Mensen die sluikstorters zien worden aangeraden de nummer plaat te noteren en die door te geven aan de politie’, voegt Callens nog toe.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio