Dolfijnen gespot voor kust in Knokke-Heist

Dolfijnen gespot voor kust in Knokke-Heist

Vissers zagen de dolfijnen zo’n twintig kilometer voor de kust. Foto: if

Knokke-Heist / Blankenberge - Vissers hebben twee dagen geleden een school dolfijnen gespot. Het is zeer uitzonderlijk dat die worden gezien voor onze Belgische kust.

Zo'n twintig kilometer voor de kust van Knokke-Heist is door vissers een school dolfijnen gespot die voor hun vaartuig uit zee sprongen. Dat is opmerkelijk, want langs onze kust wordt normaal slechts sporadisch een eenzame dolfijn gezien.

Drie jaar geleden werd voor Knokke-Heist en Blankenberge in augustus zo'n drie weken een dolfijn gespot door de uitbater van de Pier in Blankenberge, Francis Vandendorp. Hij zag de dolfijn zich enkele dagen ophouden in de buurt van de Pier. Het ging in dit geval wellicht om een exemplaar dat vermoedelijk vanuit Frankrijk in onze kustwateren terecht is gekomen.

‘Het is zeer uitzonderlijk dat dolfijnen worden gezien langs onze kust.’, zegt Jan Haelters van het BMM, Belgisch Model van de Noordzee.

‘Het gaat hier om dolfijnen die leven in de Atlantische Oceaan en die normaal worden aangetroffen in het noorden van Engeland. Vroeger werden er veel dolfijnen gezien in de Noordzee, maar die soort is in het midden van de twintigste eeuw uitgestorven door vervuiling. Wat we nu aantreffen, zijn meestal solitaire dolfijnen die van de kusten van het Franse Bretagne komen.’, zegt Haelters.

De school dolfijnen zal hoe dan ook niet voor onze kust blijven.

‘Dat ze voor onze kust werden gezien komt vermoedelijk omdat de dolfijnen een school vissen zijn gevolgd en ze zo per toeval in de Noordzee zijn terechtgekomen.’

‘Opmerkelijk is wel dat wij meer vreemde vissen aantreffen.’, zegt Haelters nog. ‘Zo hebben we onlangs twee zonnevissen gezien en vorig jaar een bultrug en een dwergvinvis.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio