Varkensvlees met label ‘Beter voor iedereen’

Varkensvlees met label ‘Beter voor iedereen’

Minister Joke Schauvliege was tijdens de voorstelling te gast op de varkenskwekerij van Patrick Rabaeys. Foto: mvn

Varsenare -

Op de hoeve van de familie Rabaeys aan de Oosternieuwweg werd vrijdagmiddag een nieuw concept gelanceerd; varkensvlees met een label ‘Beter voor Iedereen’.

Supermarktketen Delhaize wil de komende jaren twee miljoen euro investeren in de ontwikkeling van varkensvlees afkomstig van dieren gevoed met een evenwichtige en plantaardige voeding rijk aan omega 3. De varkensboeren krijgen daarvoor een extra vergoeding van 3,59 euro per varken. De winkelketen zal samenwerken met 47 varkenshouders, waarvan twee derde in Vlaanderen en één derde in Wallonië.

Eén van die landbouwers is Patrick Rabaeys. ‘Het initiatief van Delhaize kan ik alleen maar toejuichen want het water staat heel wat varkensboeren aan de lippen. Ik heb zelf nog inkomsten als dierenarts, maar voor velen duurt de situatie te lang. Ook de boycot van Rusland heeft daar weinig goed aan gedaan. Niemand uit de sector ziet beterschap. Hopelijk zullen andere supermarktketens het voorbeeld van Delhaize volgen’, zegt Patrick Rabaeys. Guy Depraetere van het Algemeen Boeren Syndicaat is tevreden met de actie van Delhaize. ‘We stellen ons echter de vraag of die 1 euro extra per varken genoeg zal zijn voor de landbouwers want ze moeten anders werken. Als hun varkens wegens een overaanbod dan op de klassieke markt terechtkomen, zullen de landbouwers verlies lijden’, meent Guy Depraetere. Vlaams Minister voor Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) benadrukte dat ze eerder contact had met de varkenssector en vol lof is voor de actie van supermarktketen Delhaize waarbij het Belgisch varkensvlees gepromoot zal worden. ‘Ik meen dat het goed is dat de varkenshouders blijven innoveren ondanks de moeilijke periode’, zei de Vlaams Minister tijdens de voorstelling van het nieuwe label.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio