Kris Peeters: ‘Samen met sociale partners werk maken van toekomstplan’

Kris Peeters: ‘Samen met sociale partners werk maken van toekomstplan’

Minister van Werk Kris Peeters heeft in De Zevende Dag opnieuw de hand uitgestoken naar de sociale partners om mee te werken aan een sociaal-economisch macroplan.

Peeters mocht vanmorgen in De Zevende Dag toelichting komen geven bij een aantal elementen in het regeerakkoord. Volgens Peeters moeten de slimme indexsprong en de inspanning die gevraagd wordt aan de grote vermogens, echt resulteren in extra banen. De indexsprong moet volgens Peeters leiden tot een sterkere concurrentiepositie die omgezet kan worden in werkgelegenheid.

Peeters benadrukt dat het om een slimme indexsprong gaat, die om de twee jaar zal herbekeken worden. ‘Voor de laagste inkomens hebben we 127 miljoen extra voorzien. De andere lonen worden maar voor twee jaar bevroren,’ zegt de minister van Werk.

‘Vanuit die invalshoek staat ook in in het regeerakkoord dat we moeten gaan naar een sociaal-economisch macroplan, een toekomstplan waar we samen met de sociale partners ervoor zorgen dat al die maatregelen maximaal worden omgezet in jobs. Daarom herhaal ik ook dat wij zeker de sociale partners rond de tafel willen om in dialoog te komen tot zo’n toekomstplan,’ aldus Peeters.

‘Ik weet dat de vakbonden nog tekst en uitleg zullen nodig hebben, maar ik nodig hen uit en ik hoop dat zowel de werkgevers als de werknemers hierop ingan. De regering zal de sociaal-economische hervorming vorm geven, maar als dat gebeurt met de sociale partners, is dat zoveel krachtiger’.

Peeters zei verder nog dat hij het regeerakkoord met hart en ziel zal verdedigen. Hij gelooft ook niet dat de besparingsplannen van de regering Michel de economie zullen fnuiken. ‘De vorige regering wilde door 17 miljard te besparen een begroting in evenwicht tegen 2016. Wij gaan 11 miljard besparen en gaan voor een begroting in evenwicht tegen 2018’, aldus Peeters.

Arco-regeling

Peeters kwam ook even terug op de regeling voor de Arco-coöperanten. In het regeerakkoord staat dat de coöperanten 40 procent van hun inleg terugkrijgen, terwijl de vorige regering nog 100 procent had beloofd.

Peeters herhaalde dat die staatswaarborg door Europa van tafel is geveegd, maar dat de regering nu toch werkt aan een regeling om een ‘maximale tegemoetkoming’ te doen. Volgens Peeters zullen de Arco-coöperanten vrijwillig op de regeling kunnen ingaan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees