Mode

Nog steeds (te) weinig gekleurde modellen op de catwalk

Nog steeds (te) weinig gekleurde modellen op de catwalk

Tijdens de afgelopen modeweken was bijna 84 procent van alle modellen op de catwalk blank. Dat blijkt uit het diversiteitsrapport van modewebsite ‘The Fashion Spot’, waarvoor 150 shows onder de loep genomen werden.

Van alle modeweken blijkt die van New York het meest divers: 79 procent van de modellen zijn hier blank, 8.3 procent zwart, 8.7 procent Aziatisch en 1.7 procent Latijns-Amerikaans. Daarmee doet New York het iets beter dan Londen, waar 82.8 procent van de modellen blank zijn. Parijs heeft met 84.4 procent het meeste blanke modellen op de catwalk. In alle modesteden samen is gemiddeld slechts 6.8 procent van de modellen zwart, 6.8 procent Aziatisch en 1.8 procent Latijns-Amerikaans.

De labels die het meest gekleurde modellen op de catwalk brachten, zijn Ashish, Peter Som, Tracy Reese, Zac Posen en Tome. Bij de modehuizen die het minst diversiteit tonen, zitten veel bekendere namen, zoals The Row, Victoria Beckham, Paul & Joe, Valentino en de Belgische ontwerper Haider Ackermann.

Vorig jaar riepen onder meer topmodel Iman en agente Bethann Hardison met een brief aan verschillende ontwerpers op om meer gekleurde modellen op de catwalk te brengen. Het resultaat van die oproep is teleurstellend, schrijft ‘The Fashion Spot’. ‘Er is al veel geschreven over de diversiteit in mode, maar er wordt weinig aan gedaan. Terwijl mode een wereldwijde industrie is en het tijd wordt dat ze dat ook weerspiegelt’.

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees