Brusselaar maakt documentaire over wilde dieren in Brussel

Ook valken komen in beeld.

Brussel / Sint-Pieters-Woluwe - ‘Vijf jaar geleden keerde ik op een dag terug naar huis en zag een vos die me recht in de ogen keek en wel tien minuten lang bleef aanstaren.’ De Brusselse regisseur Bernard Crutzen hield er een onderwerp voor een documentaire aan over. Op 18 november gaat de film over de wilde dieren in Brussel, Bruxelles Sauvage, in avant-première.

De ontmoeting tussen Crutzen en de vos is intussen al vijf jaar geleden. De kans is groot dat de vos zelf niet meer leeft, weet de regisseur. ‘Een op de twee vossen in het Brusselse Gewest leeft niet langer dan een jaar’, zegt hij. Sinds hij een documentaire draaide over de aanwezigheid van wilde dieren in Brussel, is hij een halve expert geworden. ‘Die ontmoeting met de vos vormde voor mij het startschot om meer te weten te komen over de wilde dieren die in Brussel wonen. De eerste jaren deed ik vooral onderzoek. Ik leerde bijvoorbeeld dat vossen niet meer ziektes overdragen dan pakweg een kat. En dat het eigenlijk logisch is dat de parkieten in de Brusselse parken de winterkou kunnen doorstaan. Die dieren zijn oorspronkelijk afkomstig van de Himalaya.’ Naast de vos komen ook andere dieren aan bod in de documentaire, zoals het everzwijn en de steenmarter. 

Lees meer in Het Nieuwsblad van dinsdag 14 oktober

De Brusselse avant-première van de documentaire Bruxelles Sauvage vindt plaats op 18 november in het cultureel centrum W:HALLL in Sint-Pieters-Woluwe.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio