Monument voor dichter verkommert in archief

Monument voor dichter verkommert in archief

Het verdwenen monument voor Franz Andelhof in de eveneens verdwenen rozentuin van het stadspark. Foto: erfgoedbank noorderkempen

Turnhout - De stad Turnhout herdenkt deze week Sébastien-Joseph Robson en Franz Andelhof, twee componisten die in de vergetelheid zijn geraakt. Robson is al tweehonderd jaar dood, Andelhof overleed honderd jaar geleden. Het monument dat Andelhof ooit kreeg, ligt nu te verkommeren in het archief.

Turnhout 'Een smidje in zijn smisse, die zong de hele dag. Zijn stemme klonk zo helder, bij iedere hamerslag. Hij zong zo blij, van tokke-tokke-tok. Hij zong zo vrij, van kloppe-kloppe-klop.' Generaties lang werd het ‘Lied van de smid’ gezongen in jeugdbewegingen en op scholen. De muziek is van de Turnhoutse toondichter Franz Andelhof, die op kerstdag 1913 overleed. Met ‘Lied van de smid’ won hij de eerste prijs op het Algemeen Nationaal Zangfeest in 1905 en was hij op slag beroemd in Vlaanderen.

Verdwenen monument

Vandaag is Andelhof nagenoeg vergeten. Zelfs het monument dat de Turnhoutse componist ooit kreeg in de prachtige rozentuin van het stadspark, is gesloopt. De metalen onderdelen liggen opgeslagen in het ‘depot’, maar zijn niet toonbaar. Ze zijn, zoals dat dan heet, nogal ruw verwijderd en zwaar beschadigd.

Andelhof blijft in ieder geval een boeiend figuur. Klik hier en lees meer in Het Nieuwsblad editie Kempen van woensdag 15 oktober.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio