Hoe proper is uw gemeente?

Hoe proper is uw gemeente?

Foto: rr

Vlaanderen duikt dit jaar quasi zeker voor het eerst onder de grens van 500 kg afval per inwoner, weliswaar dankzij de economische crisis, zegt de openbare Vlaamse afvalmaatschappij OVAM. De hoeveelheid restafval die de Vlamingen inzamelden lag nooit eerder zo laag. Bekijk op onderstaande kaart hoe goed uw gemeente scoort op de inzameling van restafval.

Iets meer dan 3 miljoen ton afval produceerden de Vlaamse huishoudens vorig jaar, zo stelt de Vlaamse Openbare Afvalmaatschappij OVAM in haar jongste rapport. Per Vlaming is dat net iets meer dan 500 kilo per jaar, op dagbasis toch al snel zo’n 1,38 kilo. 

‘De oorzaken van deze verdere daling zijn vast en zeker onze volgehouden inspanningen rond afvalpreventie. Maar we mogen niet te snel triomferen’, waarschuwt minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. ‘Ook de economische crisis speelt immers een belangrijke rol. Door de verminderde consumptie wordt tevens minder afval geproduceerd.’

Restafval nooit eerder zo laag

Goed nieuws is wel dat de hoeveelheid restafval die de Vlamingen inzamelden – wat bijvoorbeeld in de stad Antwerpen in de witte vuilzak moet – nog nooit eerder zo laag was, zo blijkt ook nog uit het OVAM-rapport. Dat staat voor vorig jaar op ‘amper’ 147 kilo per inwoner, ‘het laagste cijfer dat ooit werd behaald.’

Vlaanderen heeft al jaren de doelstelling dat er per inwoner niet meer dan 150 kg restafval mag zijn. Eén kanttekening: van de 308 Vlaamse gemeenten zijn er 10 gemeenten die ver boven die norm zitten, met de Vlaams-Brabantse gemeente Sint-Pieters-Leeuw als grote uitschieter met meer dan 210 kilo restafval per inwoner. Dat is drie keer zoveel als de goede leerlingen van de klas, met name de gemeenten Merksplas en Rijkevorsel in de provincie Antwerpen. Daar wordt per inwoner jaarlijks maar zo’n 75 kilo restafval opgehaald. 

Ontdek hoe uw gemeente scoort:

Op onderstaande kaart zie je hoeveel kg restafval in uw gemeente ingezameld werd per inwoner in 2013. Klik uw gemeente aan op de kaart voor meer info.


Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees