Rampoefening loopt minder vlot dan zou horen

Uit de vrachtwagen lekte zogezegd een chemisch goedje. Foto: hsb

Hoeilaart -

In het centrum van Hoeilaart werd dinsdagavond een grootschalige rampoefening gehouden. Een bus botste op een tankwagen met chemische stoffen.

Meer dan 250 hulpverleners van de politie, brandweerkorpsen uit heel Oost-Brabant, de civiele bescherming, Rode Kruis, gemeentediensten en figuranten kwamen dinsdagavond naar het centrum van Hoeilaart voor een grote rampoefening. Op het kruispunt tussen de J.B. Charlierlaan en de J. Jolystraat zetten zij samen een aanrijding in scene, waarbij het gemeentelijk rampenplan moest worden afgekondigd. Op het kruispunt zouden een bus van De Lijn en een tankwagen met chemische stoffen op elkaar gereden zijn. De chauffeur van de tankwagen raakte gekneld. De inzittenden van de bus hadden vooral last van hun ademhaling, doordat het goedje dat zogezegd in de tankwagen zat zorgde voor ademhalingsproblemen en problemen met het zicht.

De oefening kwam er naar aanleiding van een plan dat het gemeentebestuur van Hoeilaart vorig jaar heeft goedgekeurd. ‘Zo'n plan op papier zetten is nog iets heel anders dan de praktijk’, zegt burgemeester Tim Vandenput (Open VLD). ‘Daarom wilden we het testen, en de verschillende hulpdiensten deden maar al te graag mee.’

‘Tijdens de oefening bleek zo'n test ook noodzakelijk, want er liepen heel wat dingen minder vlot dan zou moeten. De communicatie kwam traag op gang, we verloren enkele slachtoffers uit het oog en sommige procedures gingen te traag. We ontdekten ook enkele onverwachte problemen zoals bij het blussen van het chemische goedje. Dat mocht niet met water omdat er dan giftige dampen zouden ontstaan. In de plaats moesten we cement gebruiken, maar dat bleek moeilijk te vinden na sluitingsuur van alle bedrijven.'

Voor het eerst werd er bij de oefening ook gebruik gemaakt van een drone, maar ook daarbij zorgde het regenweer voor problemen. ‘Iedere dienst gaat nu evalueren en dan gaan we terugkoppelen naar ons rampenplan’, aldus Vandenput.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio