Kunstenaars tonen Brugge als hoofdstad van de stilte

Ballon zoekt naar het geluid van Brugge

Ballon zoekt naar het geluid van Brugge

Bruce Odland en Sam Auniger met een prototype van de geluidsballon. ‘Om 11 uur 's avonds is de Brugse Markt een zee van stemmen. Dat is in andere steden ondenkbaar’, zegt het duo. Foto: if

Op de opening van de Triënnale is het nog wachten tot mei, maar achter de schermen zijn de voorbereidingen volop bezig. Bruce Odland en Sam Auniger, samen O+A, brengen het geluid van de stad in kaart met... een ballon. ‘De stilte is overweldigend.’

Kijk vooral niet raar op wanneer u iemand door de Brugse straten ziet wandelen met een ballon die vreemde geluiden maakt, want binnenkort doet u misschien hetzelfde.

Tijdens de Triënnale 2015, die loopt van mei tot oktober, zullen 25 ballonnen met gps en een luidspreker inwoners en toeristen het geluid van Brugge leren kennen. Of de stilte, tenminste, want dat is wat de twee audiofielen choqueerde bij hun aankomst in Brugge.

‘Je hoort hier voetstappen en gefluister. Om 11 uur 's avonds is de Markt een zee van stemmen. Dat is in andere steden ondenkbaar’, zegt het duo, de ene afkomstig uit New York en de andere uit Berlijn, dat al in grootsteden overal ter wereld geluidsprojecten opzette.

‘De klanken die zo typisch zijn voor grote steden, zoals het geluid van vrachtwagens, ventilators en airconditioning, die hoor je hier nauwelijks of niet.’ Met hun project hopen Odland en Auniger dat Bruggelingen het geluid van hun stad leren te waarderen.

‘Het geluid van Brugge is uniek. De stad lijkt wel helemaal te zijn voorbijgegaan aan de industrialisering’, zegt Auinger, die erop wijst dat eenzelfde geluid helemaal anders klinkt in de ene dan in de andere stad.

Twee wandelingen

‘De architectuur en de bouwmaterialen van het middeleeuwse centrum absorberen heel veel geluid, terwijl in andere steden moderne gebouwen met veel glas in de gevel die geluiden net weerkaatsen.’

Het duo stippelt dan ook twee wandelingen uit waarlangs de deelnemers het geluid van Brugge kunnen ontdekken. Afhankelijk van de plaats, zal de luidspreker aan de ballon anders reageren. Op de ene plaats zal de ballon een kort geluidje uitzenden dat op de ramen weerkaatst, op een andere plaats is er dan weer het geluid van een voorbijrijdende wagen om het dan weer weg te nemen.

Behalve de ballonnen plaatst O+A ook zes geluidsplatformen in Brugge. Wie erop gaat liggen, krijgt trillingen. Op die manier past het concept van Odland en Auinger helemaal bij het thema van de Triënnale: wat als alle toeristen zouden blijven en Brugge een miljoenenstad zou worden. ‘Wat het geluid betreft, zal men het verschil perfect kunnen horen.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio