Elektrische taxi's maken eerste ritten

Elektrische taxi's maken eerste ritten

Voor voetgangers betekent de elektrische taxi's extra opletten: aangezien ze zo stil rijden, hoor je ze niet naderen. Foto: ycs

Brussel -

De eerste uitstootvrije en volledig elektrische taxi in België, rijdt rond in Brussel. Woensdag werd de BYD e6 ook officieel voorgesteld.

De BYD e6 is een volledig elektrische taxi met vijf zitplaatsen, een topsnelheid van 140 kilometer per uur en een autonomie van driehonderd kilometer - hoewel de producent beklemtoont dat de autonomie afhankelijk is van de rijomstandigheden. Een lege batterij is in twee uur tijd volledig opgeladen. De BYD e6 wordt momenteel gebruikt door negentien Brusselse taxibedrijven. Ze kosten 45.000 euro per stuk. Dat is een pak duurder dan een gewone taxi, maar de kosten van verbruik en onderhoud liggen een pak lager. Het verschil in verbruik met een dieseltaxi bedraagt 5500 euro. ‘Op vier jaar tijd is zo'n auto dus afbetaald,’ klinkt het bij Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A).

Extra opletten

Smet wil de volgende jaren werk maken van oplaadpunten in heel de stad. ‘Elektrische taxi's hebben heel wat voordelen. Ze zijn beter voor het milieu en veroorzaken geen geluidsoverlast. Dat maakt het leven de levenskwaliteit in Brussel er alleen maar beter op.’ Voor voetgangers betekent de komst van de elektrische taxi's wel extra opletten: doordat ze zo stil rijden, hoor je ze niet naderen.

De Brusselse regering had in juni vorig jaar een aanbesteding gelanceerd voor de levering van vijftig elektrische taxi‘s.

De Chinese autoconstructeur BYD (Build Your Dream, ycs) mocht er daarvan vijfendertig leveren. De vijftien andere, die het Japanse Nissan mocht leveren, zijn ook al in circulatie.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio