Personeel tehuis legt werk neer wegens ‘autoritaire bestuursstijl’

Personeel tehuis legt werk neer wegens ‘autoritaire bestuursstijl’

Foto: Joris Herregods

Bornem -

De twintig personeelsleden van dagcentrum en tehuis De Steiger in Bornem hebben donderdag het werk neergelegd. Oorzaak van het conflict is volgens de vakbond de autoritaire bestuursstijl vanuit de raad van bestuur. Die wijst de beschuldigingen van de hand en zegt dat controle nodig is.

'Het personeel heeft unaniem besloten om vandaag te staken', zegt LBC-NVK-secretaris Wim Penninckx, die benadrukt dat er een minimumdienstverlening is. 'Ondertussen hebben ook alle ouders van de bewoners zich achter de actie geschaard',

Volgens voorzitter van de raad van bestuur Jan Spiessens was verscherpt toezicht nodig na 'ernstige misdragingen' van een personeelslid. Dat toezicht zou ook weer bijkomende onregelmatigheden aan het licht gebracht hebben. Hij stelt dat de vakorganisaties de gemoederen niet willen bedaren en dat ze 'onjuiste beweringen' doen en 'onrealistische eisen' stellen.

Penninckx zegt dat controle in eerste instantie door de directie moet gebeuren en niet door een 'autoritaire man die constant controleert en bevelen geeft'. Over de ‘ernstige misdraging’ zegt hij dat dat nu niet ter zake doet. 'Het ging om een akkefietje, met een ontslag om dringende reden als gevolg, maar men heeft ingezien dat dat niet klopte en men heeft een vergoeding betaald.'

Volgende week zullen personeelsleden en ouders opnieuw samenkomen voor evaluatie. 'Als ik van deze reactie hoor, lijkt het erop dat men niet wil toegeven dat er iets fouts is. Dat betekent dat er nieuwe acties kunnen komen', stelt Penninckx.

Hij wijst nog op een recente verzoeningspoging bij de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. 'Daar zijn zij niet komen opdagen. Dit gaat over basisrespect en naar elkaar luisteren', aldus de vakbondsman.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees