Levenslang rijverbod voor stomdronken doodrijder

Boechout -

De Antwerpse politierechter heeft Andres D. (27) uit Boechout vrijdag veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan 39 maanden effectief, 6.000 euro boete en een levenslang rijverbod. De twintiger had in stomdronken toestand zijn dorpsgenoot Stijn Van den Wijngaert (39) doodgereden en vluchtmisdrijf gepleegd.

Het ongeval gebeurde op 30 maart rond 4.30 uur ‘s morgens. Het slachtoffer was na een feestje op weg naar huis en stak het kruispunt van de Provinciesteenweg met de Alexander Franckstraat in Boechout over. Hij was bijna aan de overkant, toen hij door een Opel Corsa met gedoofde lichten aan hoge snelheid werd opgeschept. Het slachtoffer overleed ter plaatse, de bestuurder pleegde vluchtmisdrijf.

Een politiepatrouille kruiste even later een wagen op de Statielei in Mortsel met een ingedeukte motorkap, los hangende bumper en verbrijzelde voorruit. Andres D. werd tegengehouden en bleek stomdronken. De twintiger had 3 promille alcohol en sporen van cocaïne in zijn bloed. Hij was ook al in 2012 veroordeeld voor geïntoxiceerd rijden.

De verdediging had aangevoerd dat hij te dronken was om te beseffen dat hij iemand had aangereden en bijgevolg moest vrijgesproken worden voor het vluchtmisdrijf, maar de rechter vond dat een absurde redenering.

Ook voor de overdreven snelheid werd de vrijspraak gepleit, omdat hij niet geflitst werd. De rechtbank stelde dat flitspalen niet 24 op 24 uur werken en uit het technisch verslag blijkt duidelijk dat hij tussen de 92 en 120 kilometer per uur reed waar hij maar 70 mocht.

Dat het slachtoffer deels medeverantwoordelijk was voor zijn dood, omdat hij overstak toen het rood was, vond de rechtbank evenmin bewezen. De nabestaanden kregen in totaal ruim 585.000 euro aan schadevergoedingen toegekend.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees