Bijna heel Gent wordt zone 30, voetgangerszone breidt uit

Bijna heel Gent wordt zone 30, voetgangerszone breidt uit

Foto: PDK

Gent -

In Gent wordt het hele gebied binnen de R40 zone 30. Door het voetgangersgebied te verdubbelen en zes straten te knippen, wordt ook doorgaand verkeer er geweerd. Dat staat in het Mobiliteitsplan 2030 ‘mobiliteit als motor voor een duurzame en bereikbare stad’.

Met de invoering van de veralgemeende zone 30 in de binnenstad en in de woonkernen van de deelgemeenten wil Gent de woon- en leefkwaliteit verbeteren en de meest kindvriendelijke stad worden.

Omdat veertig procent van het verkeer in de binnenstad er geen bestemming heeft of niet de kortste weg via de stadsring volgt, zal het voetgangersgebied verdubbeld worden en zullen zes straten geknipt worden.

Uitbreiding voetgangersgebied

Een uitbreiding van het voetgangersgebied is gepland in het Patershol en het Veerleplein, de Predikherenlei en de Hoornstraat, het Koophandelsplein en de Zonnestraat, de omgeving Gouvernementstraat en de as Kortedagsteeg-Walpoortstraat tot aan de Waalse Krook. 'Op die manier creëren we meteen ook bijkomende winkelwandelstraten en ruimte voor horeca en terrassen', aldus de Gentse schepen voor Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw (Groen).

Zeven sectoren

Om het doorgaand verkeer te weren, zal Gent in de zomer van 2016 in zeven sectoren verdeeld worden, waarbij autoverkeer van de éne naar de andere sector via de stadsring moet. Om sluipverkeer te weren, worden daarom ook zes straten ‘geknipt’ (Phoenixbrug, Verlorenkost, Coupure, Ottogracht, Ham en Zondernaamstraat).

Tunnel of netkous voor viaduct Gentbrugge

Gent kijkt verder naar Vlaanderen voor onder meer een alternatief voor het viaduct in Gentbrugge (E17). 'Binnen de tien jaar moet dat gerenoveerd worden, maar we willen het viaduct niet meer zoals het is. Er moet een alternatief komen dat rekening houdt met de leefbaarheid, zoals bijvoorbeeld een tunnel, netkous of een ander tracé', aldus Watteeuw.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees