Seks & Relaties

"Mijn vriendin heeft een hekel aan mijn ouders. Kan ik iets anders doen dan smoezen verzinnen?"

"Mijn vriendin heeft een hekel aan mijn ouders. Kan ik iets anders doen dan smoezen verzinnen?"

Foto: *

"Ik ben een man van 24 en woon twee jaar samen met mijn vriendin. Al vanaf het eerste bezoek liet mijn vriendin duidelijk verstaan dat ze mijn ouders niet mocht en dat ik van haar ook geen inspanningen op dat vlak moest verwachten." Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

Ik ben een man van 24 en woon twee jaar samen met mijn vriendin. Uiteraard hadden we al contact met elkaars ouders, maar al vanaf het eerste bezoek liet mijn vriendin duidelijk verstaan dat ze hen niet mocht en dat ik van haar ook geen inspanningen op dat vlak moest verwachten. Ze maakt vaak denigrerende opmerkingen over mijn achtergrond, geeft wel aan blij te zijn dat ik anders ben. Mijn ouders zijn eenvoudige arbeiders, zij komt uit een veel beter milieu. Ze gaat zo goed als nooit mee naar mijn familie, ik verzin dan vaak smoezen in haar plaats, maar voel mij daar niet goed bij. Kan ik dit beter aanpakken?

Relatiecoach Rika Ponnet

De omgang met schoonouders, het is bij bijzonder veel koppels een ‘gevoelig’ punt tot zelfs een haard van conflict. Als je partner je ouders niet mag, dan is dat onaangenaam. Toch kun je dit alleen maar aanvaarden. Vriendschap valt nu eenmaal niet af te dwingen. Dat er echter geen sprake is van een respectvolle, aanvaardende houding tegenover hen, lijkt me wel problematisch. Er spreekt een ‘neerkijken’ op uit, maar ook een verlangen dat jij haar visie deelt, je eveneens distantieert van hen. Aangeven dat ze blij is dat jij anders bent, maakt dat overduidelijk.

Het lijkt me belangrijk het waarom van haar houding te achterhalen en dat kan alleen maar door een open gesprek. Misschien wil ze dat haar partner er volledig is voor haar en ziet ze ouders dan als concurrenten in aandacht. Hen naar beneden halen is dan een manier om jou te isoleren, om een wij-tegen-henfront te bouwen.

Probeer ook voldoende voor jezelf op te komen. Door jouw ouders af te wijzen, wijst je vriendin ook een belangrijk deel van jou af. Hoe anders je ook bent, je ouders zijn je afkomst, je eerste levenslijn. Onder druk je familie uit de weg gaan, geeft meestal na verloop van tijd ernstige problemen. Er wordt dan immers van je verwacht dat je de ene relatie amputeert om de andere mogelijk te maken en dat zet een rekening uit die nooit vereffend raakt. Neem dit met haar op, hoe belangrijk dit is voor jullie toekomst, en probeer nieuwe afspraken te maken. Een mature partnerkeuze betekent inzien dat je je partner zelf kunt kiezen, maar dat de schoonfamilie er zo bij komt. Die laatste relatie kan een inspanning vergen, maar die zal ze toch minimaal moeten leveren opdat jij je door haar aanvaard en gerespecteerd weet.

Relatietherapeute Rika Ponnet geeft antwoord op jouw relatievraag. Mail je vraag naar relatie@nieuwsblad.be
Corrigeer