De Wever, Peeters en Di Rupo meest besproken politici in aanloop naar verkiezingen

© Lieven Van Assche

Bart De Wever (N-VA), Kris Peeters (CD&V) en Elio Di Rupo (PS) zijn de politici die in aanloop naar de ‘Moeder aller Verkiezingen’ het meest werden besproken in de Vlaamse media. Dat blijkt uit een onderzoek van het Steunpunt Media.

aro

De onderzoekers bekeken 57 uur televisie en gingen door 3.436 krantenartikels, en dit vanaf zes weken voor de verkiezingen.

Wat blijkt? De campagneperiode kenmerkte zich door ‘veel ruimte voor N-VA en CD&V’, een bonus die in verhouding staat tot hun electorale gewicht. Van de Franstalige partijen was ‘enkel de PS enigszins’ zichtbaar in de Vlaamse media.

N-VA-voorzitter Bart De Wever - die burgemeester in Antwerpen is gebleven - werd het meest vermeld. Hij kwam 2.463 voor, en laat daarmee Peeters (1.526 keer) en Di Rupo (713 keer) ver achter zich.

Wat de bestuursniveaus betreft, kwam het federale niveau net niet de helft van de tijd aan bod (49,5%), gevolgd door het regionale (45,1%), het Europese (24,9 procent) en het lokale (13,7%).

Het Laatste Nieuws minst inhoudelijk

Opmerkelijk is dat tv-zenders gemiddeld meer aandacht besteedden aan inhoud, zoals economie of gezondheidszorg, en minder aan de verkiezingsrace zelf. Het Laatste Nieuws was het minst inhoudelijk, met minder dan de helft (43,2%) thematisch nieuws. Vervolgens komen Het Nieuwsblad (46,3%), De Standaard (74,2%), De Morgen (76,7%), VTM (77,5%), De Tijd (84,4%), en de VRT (91,3%).

VTM liet in de aanloop naar de verkiezingen politici vier uur spreken. Bij de VRT lag dit zes keer zo hoog, een verschil dat te verklaren is door het aantal themaprogramma’s. Gekeken naar wie mocht spreken, kreeg van de vier grootste partijen N-VA op VTM 40,9 procent van de spreektijd, tegenover 17,8 procent voor CD&V, 15,4 procent voor Open VLD en 11,4 procent voor SP.A. Op de VRT-zenders lag de N-VA-spreektijd met 20,3 procent de helft lager. CD&V kreeg 25,1 procent, gevolgd door SP.A (16,5%) en Open VLD (15,4%).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie