Els Maes overleed aan de ziekte en staat mee aan de wieg van Me to You

Stichting bindt strijd aan met leukemie

Xavier Malisse (midden) is peter van de stichting die Eva en Philippe (rechts) oprichtten ter nagedachtenis van hun moeder en echtgenote. Foto: kvi

Tielt -

Philippe Vindevogel en zijn dochter Eva richten de stichting ‘Me to You’ op ter nagedachtenis van echtgenote en moeder Els Maes. De stichting wil de strijd tegen de ziekte steunen.

In juli 2013 overleed de Tieltse Els Maes na een gevecht van drie jaar tegen leukemie. Ze besloot samen met echtgenoot Philippe om, ongeacht de uitkomst, de strijd nooit op te geven. ‘Onze stichting is te vergelijken met een huis waarvan Els de architect is’, zegt Vindevogel.

Afgelopen weekend stelde hij samen met zijn dochter Eva de stichting ‘Me to You’ voor. De stichting wil de opmars van leukemie en aanverwante vormen van beenmerg- en bloedziekten afremmen. Daarnaast begeleidt de stichting leukemiepatiënten van alle leeftijden en informeert ze het grote publiek.

Massage

De stichting heeft drie doelstellingen. Enerzijds informatie verspreiden rond leukemie, de overheid sensibiliseren en dus de lont in het vuur houden. ‘Daarnaast willen we ook de levenskwaliteit van leukemiepatiënt verbeteren zodat de focus niet enkel ligt op de medische behandeling’, zegt Vindevogel.

Zo krijgen de kankerpatiënten in het AZ Delta dankzij de stichting al regelmatig een massage. ‘Het gaat niet enkel om het masseren, maar vooral om de extra aandacht die ze krijgen. Ze worden een half uur in de watten gelegd’, zegt Vindevogel.

‘De baseline is Samen sterk. We moeten het ruimer bekijken dan de klassieke geneeskunde en de mensen kracht en moed geven. Hoop is essentieel en die kan je soms vinden bij anderen.’

Wetenschappelijk onderzoek

Een derde doelstelling van de stichting is via een adviescomité van zes hematologen onderzoeksprojecten screenen en die eventueel financieel steunen. ‘Er wordt al vooruitgang geboekt in de strijd tegen leukemie en die vooruitgang is volledig te danken aan wetenschappelijk onderzoek. Daarom moeten we investeringen in nieuwe methoden.’

INFO

www.stichtingmetoyou.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio