De Rietgors opent in De Beemden

Ecologisch huis biedt meerwaarde

Uitbaters Yasmine Jossaar en Francis Conard met hun team in De Rietgors. Foto: dll

Landen -

Het ecologisch huis en brasserie De Rietgors openden onder massale belangstelling de deuren en sluit aan op het natuur- en parkgebied De Beemden.

In november 2006 ontstond de idee om aan De Beemden een ecohuis te bouwen. Er zou niet zomaar een cafetaria komen, maar een huis gebouwd met duurzame materialen dat een voorbeeld zijn voor duurzaam bouwen.

Er werd gebruik gemaakt van hout, leem, fotovoltaïsche panelen, een groendak, warmtepomp en warmterecuperatiesystemen.

Het resultaat mag er zijn.

Unieke combinatie

In De Beemden kan je genieten van de natuur op wandelpaden, aan een visvijver en andere vijvers, grasland, rietland en een uitzonderlijke fauna en flora. Reken daarbij de in opbouw zijnde speeltuin en het ecologische huis en je krijgt een unieke combinatie van natuur, recreatie en educatie.

In het ecohuis kunnen bouwers kijken welke de mogelijkheden zijn om ecologisch en duurzaam te bouwen. Ze kunnen er terecht via een vraag aan de milieudienst van de gemeente. Jaarlijks kunnen schoolkinderen er een educatief project meemaken.

De Beemden grenzen aan Landen en lopen door tot diep in Attenhoven. Ook voor deze gemeente is De Rietgors een meerwaarde. In het gebouw kunnen vergaderingen en activiteiten plaatsvinden. Er zijn tachtig zitplaatsen: vijftig op de gelijkvloerse en dertig op de eerste verdieping. Daarbij komt een ruim terras.

Leven

‘Bedoeling is dat dit parkgebied leeft, de uitstraling moet veel verder gaan dan Landen,’ zegt burgemeester Gino Debroux (SP.A).

De Rietgors is een ontwerp van stadsarchitecte Indra Bilsen. Het idee voor de naam De Rietgors komt van Georges Weemans, voorzitter van de Geschied- en Heemkundige Kring. De Rietgors is een zaadetende zangvogels van moerasgebieden met riet en struiken.

Investeerders

De eerstesteenlegging vond plaats in maart 2013. De stad Landen investeert 725.000 euro in het project. Er is een co-financiering via Duvel-Moortgat en biersteker Karl Dimbour, Leader Hageland+, milieusubsidies en privé investeerders.

Burgemeester Gino Debroux en gemeenteraadsvoorzitter Serge Schreurs openden samen De Rietgors.

Uitbaters zijn Yasmine Jossaar en Francis Conard. Je kan er dagelijks terecht vanaf 10 uur.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio