Nederlandse Bruinvis in Zweedse wateren?

Nederlandse Bruinvis in Zweedse wateren?

De Zweedse korvet HMS Stockholm zoekt naar de onderzeeër Foto: AP

Rusland beweert dat de onderzeeër die mogelijk in nood verkeert voor de Zweedse kust, de Nederlandse boot Bruinvis is. Nederland ontkent dat. De Zweden zoeken zelf ‘en masse’ verder naar de oorsprong van de mysterieuze noodsignalen in Zweedse wateren.

De Zweedse marine heeft haar zoektocht in Zweedse wateren vandaag nog uitgebreid, en het ging al om de grootste mobilisatie sinds het einde van de Koude Oorlog. Vandaag is het de vierde dag dat schepen en helikopters uitgestuurd worden.

Enkele dagen geleden kreeg Zweden een tip over onderzeese activiteiten. Volgens een Zweedse krant kon het ministerie een signaal onderscheppen, dat leidde naar Rusland. Het zou gaan om een S.O.S.-oproep van een minionderzeeër die in de problemen was geraakt. Een dag later volgde een tweede signaal. Officieel wil Zweden niet bevestigen dat Rusland verdacht wordt.

Waar is de Bruinvis?

Een bron op het Russische ministerie van Defensie heeft aan Russische persbureaus verklaard dat de duikboot voor de kust van Stockholm niet Russisch, maar Nederlands is. Rusland beweert dat het om de onderzeeboot Bruinvis gaat, maar dat ontkent Nederland formeel. ‘De Bruinvis heeft deelgenomen aan een oefening met Zweden, maar die liep vorige dinsdag af’, aldus woordvoerster Marnoes Visser. ‘Daarop is de duikboot naar Tallinn gevaren waar hij dit weekend nog lag.’

De Zweden zoeken intussen verder naar de duikboot. Ze hebben hun zoekgebied uitgebreid, verder weg van hoofdstad Stockholm.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees