Jong keukengeweld Wannes Vandenberghe

Jong keukengeweld Wannes Vandenberghe

Foto: Koen Van Colen

Lo-Reninge - Wannes Vandenberghe (30) is één van zestig geselecteerde Vlaamse chefs voor Jong Keukengeweld. Samen met zijn vrouw Aukje baat hij restaurant De Hooipiete op de wijk Fintele in Pollinkhove uit.

Jong keukengeweld verzamelt 60 topchefs jonger dan 35 jaar met een onstuimige liefde voor de Vlaamse gastronomie en pure producten. Innovatie, creatie en een tikje rock ‘n roll zijn dé ingrediënten van deze chefs.

“Vlaanderen heeft een aantal unieke verse producten in haar culinaire patrimonium zoals grijze garnalen, hopscheuten en witloof”, aldus de organisatoren van Jong Keukengeweld. “Een Jong Keukengeweld-chef heeft respect en een passie voor deze producten, voor de producenten en de kwekers. De jonge chefs zijn ook eigenzinnig. Het zijn de vernieuwers binnen de gastronomie. Met een open geest zoeken ze naar de beste smaakcombinaties.”

Wie tussen de 18 en 30 jaar kan nog tot 15 november bij één van de zestig chefs van Jong Keukengeweld terecht voor een 3-gangen menu inclusief wijn, bier en water en dat voor slechts 45 euro.

Een van die zestig chefs is Wannes Vandenberghe van restaurant De Hooipiete op de wijk Fintele in Pollinkhove. “Ik vind Jong Keukengeweld een schitterend initiatief en ben blij hieraan te mogen meewerken”, zegt de jonge chef. “Het maakt restaurantbezoek toegankelijker voor jongeren.”

Wannes Vandenberghe nam samen met zijn vrouw Aukje in 2012 de zaak over van zijn ouders. “Maar ik draai al een tijdje mee in de keuken”, zegt Wannes. “Mijn zus en ik hielpen al in de zaak van toen we vijftien jaar waren. Toen ik 16 was, startte ik mijn opleiding aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Ik probeerde eerst iets anders, maar dat was niet echt iets voor mij bleek al snel.”

Het interieur van de zaak werd onlangs grondig verbouwd. “We dachten oorspronkelijk aan enkele kleine aanpassingen zoals nieuwe stoelen en gordijnen”, zegt Wannes. “Maar uiteindelijk hebben we zowat alles veranderd: het plafond, de vloer, noem maar op. Het eikenhout en het parket geven een warm gevoel. We installeerden ook een open haard in het restaurant en plaatsten een groot venster met zicht op de grote tuin. We vonden het zonde dat die tuin buiten het zomerseizoen, wanneer de mensen op het terras kunnen zitten, aan het zicht van de klanten was ontrokken. De tafeltjes bij het raam zijn trouwens enorm in trek. Het interieur is geëvolueerd van klassiek landelijk naar modern landelijk, maar toch niet te strak.”

Wannes leerde dus de stiel van zijn vader Geert. “Hij komt af en toe nog een handje toesteken als het druk is, maar momenteel moet hij het kalm aandoen na een operatie. Ook mijn moeder helpt nog regelmatig in de zaal”, zegt Wannes. “De Hooipiete staat bekend om zijn palingbereidingen. Maar ik werk ook met suggesties, leg mijn eigen accenten en volg de trends. Elke maand heeft wel iets te bieden zoals hoppescheuten in maart en asperges in april. Ik werk ook graag met coquilles en ik kijk uit naar het wildseizoen dat in aantocht is. We willen ook dat de mensen met een voldaan gevoel van tafel gaan. Persoonlijk vind ik het niet kunnen dat iemand na een restaurantbezoek nog honger heeft.”

Wannes is heel tevreden hoe de zaken momenteel lopen. “We hebben enorm drukke maanden achter de rug”, zegt de jonge chef. “We waren zes dagen op zeven open. Maar de mensen vergeten vaak dat in die vrije dag veel papierwerk wordt gedaan en bestellingen worden geplaatst. Die drukte is soms bangelijk. Naast het restaurant verhuren we ook nog een kajuitboot en B&B. Ook het onderhoud van de tuin en het terras vergt veel werk. Gelukkig moeten we niet alles zelf doen en hebben we drie mensen vast in dienst. Maar er komt toch heel wat bij kijken. Mensen zeggen ons soms dat we verder moeten uitbreiden. Maar dat zou teveel van het goede zijn. Je moet het overzicht kunnen bewaren en wat je doet, goed doen. Het loopt momenteel lekker en dat willen we zo houden.”

Wannes Vandenberghe is ook één van de drie plaatselijke chefs die meewerkt aan de ‘Week van de Smaak’ in Lo-Reninge. “Op 20 en 21 november wordt in een exclusieve spiegeltent op het Vateplein in Lo een menu geserveerd waarbij we zoveel mogelijk streekproducten zullen gebruiken”, licht Wannes een tipje van de sluier. “Tof dat Lo-Reninge dergelijke projecten steunt.”

Meer info: www.vlaanderen-vakantieland.be,

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio