Agentschap Wegen en Verkeer: 'Timing van Gents mobiliteitsplan niet altijd realistisch'

Agentschap Wegen en Verkeer: 'Timing van Gents mobiliteitsplan niet altijd realistisch'

Foto: fvv/archief

Gent - Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is inhoudelijk gewonnen voor het vrijdag voorgestelde ontwerp mobiliteitsplan voor Gent, maar is het niet altijd eens met de timing. Dat zegt woordvoerster Sylvie Syryn (AWV Oost-Vlaanderen).

"Het voorstel zoals het nu voorligt volgen we in grote lijnen, maar we zijn het niet altijd eens met de timing", zegt Syryn. Ze wijst er wel op dat het plan nog niet definitief is, want er volgen nog inspraak- en overlegmomenten.

De stad Gent wil een duurzaam en leefbaar alternatief voor de bestaande B401 en het E17-viaduct in Gentbrugge. Daarnaast wil de stad een kwalitatieve Sifferverbinding (R4) in het noorden. Voor die monsterprojecten is AWV bevoegd. Zoals het er nu voorligt zal die Sifferverbinding er de eerste tien jaar alvast niet komen, zegt Syryn.

Gentbrugge

Het stadsbestuur vraagt 'onverwijld' de opstart van een studie voor het viaduct van Gentbrugge, omdat de nieuwe link in geen geval op dezelfde plaats of op dezelfde manier gerealiseerd mag worden, maar het AWV zegt dat ook daar de komende tien jaar enkel onderhoud zal gebeuren, omdat de grove structuur nog in goede staat is.

Syryn wijst wel op andere grote infrastructuurprojecten op korte termijn in Gent. Na het sluiten van de R4 Zuid (Merelbeke) eerder dit jaar en het renoveren van de B401, is AWV ook gestart met de heraanleg van de Brusselsesteenweg (N9).

Volgend jaar start de heraanleg van de Oude Antwerpsesteenweg, daarna volgt ook de Land van Waaslaan - Victor Braeckmanlaan. In 2017 wordt ook de Verapazbrug gebouwd.

Over vier jaar start voorts de drie tot vier jaar durende ombouw van de R4 Oost (John Kennedylaan) en R4 West, waarbij alle gelijkvloerse kruispunten weggewerkt worden. Volgend jaar al wordt een nieuw complex gebouwd aan de knooppunten Langerbruggestraat en aan knooppunt Rieme Noord (Evergem).

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio