Koor neemt liedje uit WO I op met hulp van 103-jarige

Leden van het Gregoriuskoor, Amici Cantores en Singhet Fro (Mere) zongen maandagavond het spotliedje uit WO I in. Foto: rdl

Lede -

Aan de Sint-Martinuskerk van Lede vond maandagavond een opmerkelijke opname plaats. Een gelegenheidskoor zong er een liedje in dat de 103-jarige Irma De Rouck zich herinnerde van tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Wanzeelse Kineasten legden de zangpartij vast op film.

‘Mijn schoonmoeder Irma De Rouck, was goed drie jaar toen haar vader in juni 1914 werd opgeëist voor de mobilisatie. Maar ze kan zich nog bijzonder veel herinneren over de oorlogsjaren’, vertelt amateur-heemkundige Dirk D‘Haese uit Lede, die een boek publiceerde over de Eerste Wereldoorlog. De Rouck, die in het Haaltertse rustoord Sint-Jozef woont, kent nog de melodie van het vergeten liedje dat door de bevolking in het geniep werd gezongen. ‘Papaken, hoe zit het on den IJzer/Vroeg de kroonprins aan de keizer/Slecht mijne jongen/We kunnen er niet deur/Want de kleinen Belsj staat er veur’, zo luidt de eerste strofe die Irma nog met luide stem kan zingen.

‘Het was al een tijdje de bedoeling om dit oude liedje nieuw leven in te blazen’, zegt D‘Haese. Daarom contacteerde ik dirigent Joost De Smedt die meteen enthousiast was.’

De Smedt schreef een arrangement en trommelde enkele mannen op uit het Gregoriuskoor en Amici Cantores. Wilfried Verbeeren, zoon van Irma en lid van Singhet Fro van Mere, kwam graag de Leedse koorleden vervoegen. ‘Repetitie en opname op één avond: met de enthousiaste inzet van de zangers en de studio-ervaring die ik zelf heb, zou dit wel lukken’, zegt De Smedt.

Maandagavond lukte het inderdaad wonderwel: in drie kwartier konden de amateurkineasten Edwig Bonnarens en Eddy De Wilde van de Verenigde Wanzeelse kineasten de opname inblikken die plaatsvond aan de Sint-Martinuskerk van Lede. De film zelf wordt vertoond tijdens de herdenkingsavond die de cultuurdienst en de bib op 13 november in GC De Volkskring organiseren. Op deze avond geven Dirk D’Haese en Rob Troubleyn een lezing over de Groote Oorlog.

Het filmpje van de Verenigde Wanzeelse Kineasten is te bekijken op www.vwk.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio