OVERZICHT. Dit zijn de inwoners van uw gemeente

OVERZICHT. Dit zijn de inwoners van uw gemeente

Foto: Lieven Van Assche

Sint-Pieters-Woluwe is de gemeente met het hoogst aantal hoog opgeleiden, Koksijde heeft de oudste bevolking en in West-Vlaanderen werken inderdaad het meest zelfstandigen. Dat blijkt uit een nieuwe volkstelling.

Zoek hieronder de cijfers van uw gemeente op

Het was van 2001 geleden dat er nog eens een volkstelling werd georganiseerd, toen moest elke inwoner daar nog een vragenlijst voor invullen. Voor de nieuwe volkstelling baseerde de overheid zich op administratieve databanken. De cijfers dateren van 1 januari 2011.

De 5 opmerkelijkste resultaten:
 

41 jaar oud

Begin 2011 was de Belg gemiddeld 41 jaar oud. De gemeenten met gemiddeld de oudste bevolking vinden we terug aan de kust: Koksijde (50,2 jaar), Knokke-Hiest (49,6 jaar) en Middelkerke (48 jaar). In de Brusselse gemeenten Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek en Sint-Jans-Molenbeek is de gemiddelde leeftijd het laagst, tussen 32 en 34 jaar oud.

2,3 mensen per huishouden

Een huishouden in België telt gemiddeld 2,3 personen. Een derde van de huishoudens in Vlaanderen bestaat uit één persoon. Op gemeentelijk niveau zijn er vooral in de kustgemeenten en grote steden veel eenpersoonshuishoudens.

Koppels met minstens één kind vertegenwoordigen 28 procent van het totale aantal huishoudens in België. Een kwart van de koppels heeft geen kinderen. Tot slot: één op tien van de Belgische huishoudens is een eenoudergezin.

1 op 10 is geen Belg

Meer dan 10 procent van de inwoners van België heeft een andere nationaliteit dan de Belgische. In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest heeft bijna 1 op 3 inwoners (32,3%) niet de Belgische nationaliteit.

In Vlaanderen heeft 7 procent van de inwoners een vreemde nationaliteit. Het percentage voor Antwerpen (18 procent) is veel hoger dan het Vlaamse gemiddelde maar het Limburgse Lanaken, op de grens met Nederland, ligt daar nog ruim boven (30 procent).

28 procent heeft hoger diploma

Iets meer dan een kwart (28 procent) van de Belgische bevolking van 20 jaar of ouder heeft een diploma van het hoger onderwijs.

De opleidingsniveaus zijn vooral hoog in de gemeenten rond Brussel en het centrum van Vlaams-Brabant. Ook de gemeenten rond Gent vertonen hoge percentages. Sint-Pieters-Woluwe in het Brussel Hoofdstedelijk Gewest heeft het record: 56 procent van de inwoners ouder dan 20 jaar is er in het bezit van een diploma van het hoger onderwijs.

84 procent is loontrekkend

Binnen België is 84 procent van alle werkenden loontrekkend. In Vlaanderen is het aandeel loontrekkenden beduidend groter in de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg.

Omgekeerd zijn er 14 procent zelfstandigen in België, en dat is vooral het geval in West-Vlaanderen waar 16 procent van de werkende bevolking zelfstandig is en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (17,1 procent).

Bekijk hier de resultaten van uw gemeente:
 

Vink de gemeente Aalst uit in de lijst, en vink uw gemeente aan om te vergelijken met het Belgisch gemiddelde. U kan ook gemeenten onderling vergelijken.
 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS