Politie schiet man dood na aanval met bijl

In New York heeft een man gisteren twee politieagenten aangevallen met een bijl. De agenten - net afgestudeerd - liepen ernstige verwondingen op. De man werd nadien door andere agenten doodgeschoten, waarbij een vrouw ook door een kogel werd getroffen. Haar toestand is kritiek. Het zou waarschijnlijk niet om een terroristische aanval gaan.

Donderdagmiddag rond 14 uur plaatselijke tijd stonden verschillende net afgestudeerde politieagenten aan Jamaica Avenue in Queens (New York) te poseren voor een foto. Daarbij viel een man met een bijl hen langs achter aan.

'Zonder enige aanleiding en zonder een woord te zeggen haalde de verdachte uit naar één van de agenten en raakte zijn rechterarm', verklaarde commissaris Bill Bratton. 'Nadat hij die agent had geraakt, bleef de verdachte met zijn bijl zwaaien, waarbij hij het hoofd van een tweede agent raakte.

Die 25-jarige agent verkeert nog steeds in kritieke toestand. De toestand van zijn collega (24), die in de arm werd geraakt, is stabiel. Een bewakingscamera filmde de aanval van de verdachte, die ondertussen werd geïdentificeerd als de 32-jarige Zale Thompson. De man werd na zijn aanval door andere agenten dodgeschoten. Daarbij werd ook een vrouw geraakt die zich in de buurt bevond. Ook zij verkeert in kritieke toestand

Oorspronkelijk werd gedacht aan een terroristische daad, maar na onderzoek naar de achtergrond van Thompson, lijkt hij psychische problemen gehad te hebben. Thompson zou volgens kennissen kwaad geweest zijn over wat hij de repressie van Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten noemde.

Corrigeer

NIEUWS