Politie weigert repatriëringen naar ebola-landen

Politie weigert repatriëringen naar ebola-landen

Foto: ss

Ons land voert geen gedwongen repatriëringen meer uit naar West-Afrika, als gevolg van de dodelijke ebola-epidemie. De federale politie vindt de situatie te onveilig voor de agenten die de repatriëringen moeten begeleiden.

Vanop de luchthaven van Zaventem vinden er geregeld zogenaamde gedwongen uitwijzingen plaats van asielzoekers, bijvoorbeeld naar Congo. Maar sinds half augustus zijn alle repatriëringen richting West-Afrika – en zeer specifiek naar de zwaar getroffen ebola-landen Guinee, Sierra Leone en Liberia – opgeschort. Oorzaak is de weigering van de federale politie om die uitwijzingen nog langer te begeleiden, wat verplicht is.

Het opschorten van de repatriëringen betekent dat er de komende weken en maanden een heel pak gedwongen uitwijzingen niet doorgaat. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) geeft die mensen weliswaar nog steeds het bevel het grondgebied te verlaten, maar in de praktijk zorgt zo’n bevel er zelden voor dat iemand zelf naar zijn land van herkomst terugkeert. Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken hebben onlangs nog zo’n tien Guineeërs een negatieve beslissing ontvangen, wat betekent dat ze ons land moeten verlaten.

Waarom de politie de repatriëringen niet wil begeleiden en wat minister Theo Francken daarvan vindt, leest u in de digitale krant van zondag 26 oktober.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees