Westerlo - Kortrijk 2-1

Westerlo op voorlopige tweede plaats

Westerlo is na een 2-1-overwinning tegen KV Kortrijk opgeklommen naar de tweede plaats in het klassement. Schuermans en Lecomte konden de offensieve problemen bij de Kemphanen verdoezelen. KVK maakt na 9 op 9 opnieuw kennis met de nederlaag.

Bekijk de opstelling van beide ploegen.

Dennis van Wijk recupereerde in vergelijking met de nederlaag op Racing Genk de geschorste Schuermans en koos tegen Kortrijk opnieuw voor een vijfmansdefensie met Maertens en Godeau centraal naast Schuermans. Bezoekend trainer Yves Vanderhaeghe moest het in Het Kuipje stellen zonder de geblesseerde Santini. Pavlovic verdong Klaasen uit de basis.

39 competitiewedstrijden. Zo lang was Westerlo in eigen huis al ongeslagen en daar wilden de Kemphanen na 1 op 6 tegen AA Gent en Racing Genk graag een veertigste partij aan toe voegen. KV Kortrijk zakte naar de Kempen af met een stevige uitreputatie, maar legde de thuisploeg in de eerste helft bitter weinig in de weg.

Koffi liet vroeg in de wedstrijd nog een dubbele mogelijkheid onbenut, maar bij de tweede Westelse dreiging was het prijs. Een collectief geschenk van de bezoekende defensie. Keet, in de steek gelaten door een zwak verdedigende Tomasevic, werd op een lange bal van Maertens te makkelijk afgetroefd door de mee opgerukte Schuermans. Opvallend: de rijzige verdediger verkondigde zaterdag in deze krant nog dat hij aan zijn aanvallend kopspel moest schaven. Het Zuid-Afrikaanse sluitstuk van De Kerels graaide met zijn armen in de ijle lucht.

Westerlo gunde KVK het initiatief, maar ondanks de positieve flow van de voorbije weken - negen op negen - deden de bezoekers opvallend weinig met het overwicht. Chevalier gleed nog als een paling door de Westelse defensie, maar de individuele actie van de Fransman eindigde met een anti-climax: het leer belandde hoog in de tribunes achter Van Langendonck.

Kortrijk voert druk op

Westerlo probeerde de wedstrijd na de pauze lam te leggen, maar verloor steeds meer de greep op de wedstrijd. Een gretiger Kortrijk rook zijn kans en voerde de druk op. Chevalier zorgde voor de logische gelijkmaker. Hij reageerde attent op een vrije trap van Matton die terugkaatste uit de muur en krulde het leer heerlijk in de hoek. Van Langendonck was kansloos.

De offensieve armoede bij de troepen van Van Wijk liet zich voelen. Topschutter Gounongbe werd ten node gemist en met Schouterden en Aoulad ontbraken nog twee spelers met aanvallend impulsen. Een goede MacDonald moet dat altijd kunnen opvangen, maar het is duidelijk dat de Nederlander na zijn moeilijke voorbereiding nog steeds met zichzelf worstelt. Mackie kwam nooit in een kansrijke positie en liet amper efficiënte acties noteren. Een hard werkende Koffi kon die mankementen niet in zijn eentje weg werken.

Toch viel het kwartje tegen de gang van het spel in nog aan de zijde van van Wijk en co. Invaller Cools schotelde Lecomte de 2-1 voor. De Fransman schoot Westerlo met een harde knal naar een voorlopige tweede plaats naast Club Brugge, dat zondag in actie komt. Belangrijker is echter de kloof met de degradatieplaatsen. Zulte Waregem en Waasland-Beveren volgen op respectievelijk 14 en 9 punten, al mag Essevee zich dinsdag wellicht drie punten rijker rekenen. KV Kortrijk laat de kans liggen om zich steviger vast te bijten in de top zes.

Opvallend: Westerlo doet zijn thuisreputatie alle eer aan en is in eigen huis nu al 40 competitiewedstrijden ongeslagen.

Hoogtepunten:

3' MacDonald legt de bal panklaar voor Annys, diens inzet komt bij Koffi terecht en die knalt op zijn beurt tot twee keer toe op Keet.

10' Matton zet Chevalier op weg naar doel, de spits kapt zijn tegenstanders uit en trapt dan net over de lat. Goede actie van de Fransman.

17' GOAL. Een hoge bal in de zestien van Kortrijk wordt slecht weggewerkt: de bal stuit, Keet gaat ernaast, Schuermans klimt boven de grijparmen van de doelman uit en knikt proper binnen.

27' Matton zwiept de bal mooi voor doel, Ulens kopt te voorzichtig en kan zijn kopbal ook niet kadreren. 

37' Keet trapt de bal meteen uit richting Chevalier. Die gaat in duel met Apau en gaat dan al te makkelijk liggen. Terecht niet gefloten door Verbist.

40' Matton steekt de bal met veel inzicht richting Chevalier, maar die kan Van Langendonck niet kloppen vanuit een scherpe hoek.

46' Borstcontrole en omhaal van de Kortrijkse middenvelder. Knap, maar dikke meter naast.

59' GOAL. De vrije trap van Matton belandt in de muur, maar in de herneming knalt Chevalier heerlijk binnen. Perfect in de hoek: 1-1.

62' De corner van Lecomte komt bij Schuermans terecht die goed kopt, maar de bal raakt Koffi die zelf niet meer kan afdrukken.

69' Teddy Chevalier loopt rond een aantal Westelse spelers en schiet, Van Langendonck gaat goed plat.

77' GOAL. Invallers Molenberghs en Cools rapen de rechterflank van Kortrijk op en Lecomte werkt heel beheerst af in de korte hoek: 2-1!

94' Dierckx trapt de bal hard voor doel. Pavlovic controleert, maar kan dan niet vol afdrukken. Hij beseft dat hij de gelijkmaker aan de voet had.

Herbeleef de wedstrijd hier.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.