Jambon en Francken kregen doodsbedreigingen

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zijn met de dood bedreigd. Dat heeft Jambon zondag verklaard in Het Nieuws op VTM.

De bedreigingen liepen vrijdag binnen op het politiekantoor van Aarlen. Het ging om een handgeschreven brief, die werd ondertekend door iemand die zichzelf uitgaf voor een 'extreme moslim', aldus de vicepremier. Jambon heeft geen extra bewaking gevraagd. Francken liet wel bescherming van de lokale politie aanrukken. 

De brief bevatte volgens de minister van Binnenlandse Zaken de aanmaning aan hemzelf en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken om het grondgebied te verlaten, zoniet werd hun leven bedreigd. Hij kwam aan in Aarlen, maar was afgestempeld in Luik, en was afkomstig uit 'geradicaliseerde hoek', luidde het.

Jambon kreeg de boodschap dat de zaak niet mag worden gebanaliseerd en dat er een reeël gevaar is. Het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) voert momenteel nog een analyse uit. Er werden maatregelen voorgesteld om via de lokale politie een oogje in het zeil te houden. Francken, die nog twee jonge kinderen heeft, ging op het aanbod in. Dat betekent dat de politie intensiever patrouilleert in de buurt van zijn huis en de school en crèche van de kinderen.

Voor de vicepremier hoefde de extra bewaking niet. Hij lijkt ook niet uit het lood geslagen. 'Het effect op mij is dat ik nog meer gemotiveerd ben om deze job goed te doen. Wij zijn publieke figuren, maar het laatste dat ik wil is dat de bevolking zoiets zou moeten meemaken. Daarom ben ik hypergemotiveerd om aan het veiligheidsfacet en het indijken van de radicalisering absolute prioriteit te geven.'

'Als sommige Franstalige media me afschilderen als een homofoob en een racist, omdat dat in de PS-kraam van Laurette Onkelinx en co past, dan zal het wel dat dit sommige mensen op ideeën brengt', reageert Francken. 'Ik ben verkozen om mijn werk te doen. In de Kamer heb ik van inhoudelijk weerwerk van de linkse oppositie alvast niets gemerkt. Nadat ik tijdens het debat over de regeerverklaring mijn inhoudelijke repliek gaf op het luik Asiel en Migratie, was het voor het eerst in drie dagen oorverdovend stil in de Kamer', aldus Francken, die nog opmerkt dat PS-fractieleidster Onkelinx niet bleef voor zijn repliek.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees