Opwarming van de aarde maakt onze winters... kouder

Opwarming van de aarde maakt onze winters... kouder

Foto: REUTERS

De komende decennia mogen we dubbel zoveel strenge winters verwachten als in het verleden. Dat is een gevolg van de opwarming van de aarde, zo blijkt uit een onderzoeksrapport dat gepubliceerd werd in Nature Geoscience.

Door de klimaatsverandering smelt het poolijs. Hierdoor verdwijnen er onder andere uit de Barentszee en de Karische Zee ten noorden van Scandinavië ronddrijvende ijsoppervlakten. Dit heeft een invloed op de globale circulatie van luchtstromen, waardoor koude luchtstromen over centraal-Azië en Europa zullen worden geblazen, met strenge, lange winters tot gevolg.

Het onderzoeksrapport van het National Institute for Environmental Studies, het Nationale Institute of Polar Research en de Universiteit van Tokyo bevestigt hiermee eerdere studies over de gevolgen van het smelten van het poolijs op het winterklimaat in delen van Europa en Azië.

Niet blijvend

Het afkoelend effect van de opwarming van de aarde tijdens de komende winters, is volgens de wetenschappers die de studie hebben uitgevoerd, wel niet van blijvende aard. Uiteindelijk zullen de globale stijgende temperaturen de afkoeling in een aantal delen van de wereld teniet doen. De wetenschappers weten echter niet wanneer dit zal gebeuren.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees