Gemeenteraad Willebroek kiest dienstchef in geheim

Gemeenteraad Willebroek kiest dienstchef in geheim

De nieuwe kazerne waar de brandweer van Willebroek in maart dit jaar haar intrek nam. Foto: joh

Onderluitenant Jan De Borger is in een geheime zitting van de gemeenteraad benoemd tot kapitein-dienstchef. Dat zorgt voor onderhuidse spanning en wrevel binnen de op til staande brandweerzone Rivierenland.

Burgemeester Eddy Bevers (N-VA) is formeel: ’Jan de Borger is een uitstekende kandidaat, met alle bevoegdheidsbewijzen en diploma’s, voor deze graadverhoging. Voor ons is dit een logische stap na de externe audit van 2008. Hiermee is Willebroek, als vierde grootste gemeente in de brandweerzone Rivierenland, klaar om haar rol te vervullen.’

Bevers begrijpt dat het voor sommigen gevoelig ligt. De brandweerzone Rivierenland - die uit negentien gemeenten bestaat - was al op de hoogte van deze beslissing. De burgemeester benadrukt dat er niets onwettelijks of abnormaals is aan deze benoeming. De meerderheid (CD&V, N-VA en Open Vld) keurden de benoeming goed, de oppositie (Sp.a, Vlaams Belang en Groen) had geen problemen met de keuze of de procedure.

Sleutelen aan structuur

Toch is dat het managementteam van de brandweerzone Rivierenland not amused met de gang van zaken. In het uitgewerkte organigram voor de nieuwe brandweerzone is er plaats voor één grote baas en vier majoors: de huidige kapitein-dienstchefs. Met de goedkeuring van een extra kapitein-dienstchef moet er aan de structuur gesleuteld worden. In principe heeft dat geen weerslag op de gemeentelijke dotaties, die voor de 19 gemeenten gezamenlijk 15,5 miljoen euro bedragen. De federale dotatie bedraagt het eerste jaar zo’n 4,5 miljoen euro, maar zal nadien toenemen.

Burgemeester Koen Van de Heuvel (CD&V) van Puurs laat verstaan dat hij de beslissing niet erg collegiaal vindt. De brandweerzone Rivierenland wordt op 1 januari 2015 actief.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio