Directeur van ‘Vlamingen in de Wereld’ schrijft expatgids

Mechelaar gidst u naar de rest van de wereld

Mechelaar gidst  u naar de rest van de wereld

Koen Van der Schaeghe met zijn expatgids: ’Er wonen zo’n 480.000 Belgen in het buitenland.’ Foto: Marijn Sillis

U zou graag naar het buitenland verhuizen, maar weet niet hoe daaraan te beginnen? Dan kan u een koffietje gaan drinken met Mechelaar Koen Van der Schaeghe. Of gewoon zijn boek lezen. Sinds deze week ligt De expatgids van Vlamingen in de wereld in de winkel.

Dertien jaar geleden trad Koen Van der Schaeghe (36) in dienst bij de stichting Vlamingen in de Wereld (VIW), vandaag is de Mechelaar directeur van de belangenorganisatie. In 2005 maakte hij een uitgave met portretten van landgenoten die de heimat achter zich lieten, nu heeft hij samen met Nathalie Van der Perre zijn tweede boek klaar: De expatgids voor wonen en werken in het buitenland.

Van visum tot belastingen

‘Volgens de laatste cijfers wonen er zo’n 480.000 landgenoten in het buitenland, toch niet min’, vertelt Koen Van der Schaeghe. ‘In Nederland zijn er al soortgelijke boeken, in Vlaanderen is het het eerste in zijn soort. Gezien de vele landgenoten die emigreren, was er toch een zekere nood aan.’

In het boek legt de Mechelse expert van a tot z uit wat het inhoudt om uit België weg te trekken. Van Nederland over Canada tot Nieuw-Zeeland, van sociale zekerheid over fiscaliteit tot visa. Doorheen de praktische tips en waarschuwingen weeft Van der Schaeghe ook portretten van Belgische expats.

‘Er zijn verschillende redenen om naar het buitenland te trekken: je studies, je werk of pensioen, een grote liefde. Die profielen verwerken we in het boek in de vorm van getuigenissen. Maar daarnaast is het vooral een duidelijke gids, die onze jarenlange expertise vervat.

Ook mentale onderneming

Naar het buitenland trekken is niet alleen een praktische maar ook een mentale onderneming. Vaak is het een succesverhaal, maar het gaat altijd met vallen en opstaan.’

‘We zullen het boek ook aanbieden aan bedrijven die expats uitsturen. Niet zozeer voor die bedrijven of hun expats – die moet je meestal niet overtuigen. Wel voor hun partners, onder het motto: Probeer het maar eens. Ook niet onbelangrijk: het boek eindigt met een hoofdstuk over de terugkeer. Gemiddeld duurt een expatopdracht vier jaar. Vaak is terugkomen nog moeilijker dan vertrekken. Als je de stap zet om te emigreren, krijg je tips van Jan en alleman. Maar bij je terugkeer?’

Canada of Terschelling?

Zelf heeft Van der Schaeghe dankzij zijn werk al heel wat van de wereld gezien. Of hij zelf een verhuizing overweegt? ‘Misschien, ooit’, glimlacht de Mechelaar. ‘Hoewel ik er nog nooit geweest ben, spreekt Canada me erg aan. Maar het is niet evident om daar binnen te geraken. Istanbul lijkt me ook een fantastische stad om me enkele jaren in onder te dompelen. En als er ooit budget is voor een tweede woning, dan houd ik het simpeler: het prachtige Waddeneiland Terschelling in Nederland.’ (lacht)

INFO

‘De expatgids voor wonen en werken in het buitenland’ kost 24,95 euro en kan besteld worden via www.viw.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio