Parket vervolgt voorzitter en 129 bijzitters van stembureau

Het parket Halle-Vilvoorde heeft 129 mensen die opgeroepen waren als bijzitter voor de verkiezingen van 25 mei, maar niet of te laat opdaagden, gedagvaard voor de correctionele rechtbank van Brussel. Ook een persoon die als voorzitter moest fungeren, heeft een dagvaarding gekregen.

De 130 verdachten zullen zich op twee themazittingen, vandaag en op 7 november, moeten komen verantwoorden.

Liefst 418 personen die voor de verkiezingen van 25 mei opgeroepen waren als bij- of voorzitter van een stembureau, daagden niet of te laat op en hadden daar geen wettige reden voor, zoals een medisch attest of het voorafgaandelijk akkoord van de vrederechter. ‘Zij kregen allemaal een voorstel tot minnelijke schikking, dat 250 euro bedroeg voor de bijzitters en 500 euro voor de voorzitters’, zegt de woordvoerster van het parket Halle-Vilvoorde. ‘288 Personen gingen in op dat voorstel, maar de 130 anderen — 129 bijzitters en een voorzitter — deden dat niet. Zij werden gedagvaard om te verschijnen voor de correctionele rechtbank.’

‘Het parket wil daarmee een duidelijk signaal geven, dat wie zich tracht te onttrekken aan zijn burgerplicht om als bijzitter of voorzitter te zetelen tijdens de verkiezingen, vervolgd zal worden’, besluit de parketwoordvoerster.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio