Vader en zonen krijgen vier tot acht jaar cel voor inbraken

Een vader en zijn drie zonen zijn dinsdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen van vier, vijf en acht jaar.

Het viertal stond aan het hoofd van een criminele organisatie die inbraken pleegde in binnen -en buitenland. Daarbij werd op een haast structurele wijze misbruik gemaakt van minderjarige kinderen en jonge vrouwen.

De vier mannen behoren tot een Servo-Kroatische zigeunerfamilie, die al in België, Nederland, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg inbraken en diefstallen pleegde. Het parket Halle-Vilvoorde vervolgde hen voor 26 inbraken en inbraakpogingen tussen december 2013 en maart 2014 in heel België.

De mannen pleegden de inbraken meestal niet zelf, maar schakelden hun vrouwen, zussen en kinderen in. Zij werden, gewapend met koevoeten en schroevendraaiers, op pad gestuurd en braken meestal via achterdeuren in. Ze doorzochten de woningen en gingen op zoek naar geld, juwelen en kleine elektrische toestellen. Zowel voor als na de inbraken nam de vader vanuit Servië contact op met zijn zonen die in België de leiding hadden.

‘De betrokkenen hebben van het stelen hun beroep gemaakt’, zei de rechter in zijn vonnis. ‘Ze begrijpen niet wat eigendomsrecht wil zeggen. Hun daden betekenen een brutale intrusie in het privéleven van de slachtoffers. De inbrekers veroorzaken veel materiële schade en vormen een zwaar probleem voor de openbare veiligheid.’

De vader werd bij verstek veroordeeld tot acht jaar cel. Zijn drie zonen, die al enkele maanden in voorlopige hechtenis zitten, kregen vier en vijf jaar cel.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio