Canadees gouverneur-generaal eert gesneuvelden

Canadees kerkhof versterkte burcht

Tijdens de herdenking werden de volksliederen van Canada en België gespeeld. Foto: mye

Maldegem -

Het Canadees kerkhof in Adegem was gisteren een versterkte burcht voor het bezoek van de gouverneur-generaal van Canada, David Johnston.

David Johnston is aan een meerdaagse rondreis bezig door België, Nederland en Polen om er een reeks van plechtigheden bij te wonen naar aanleiding van de vele herdenkingen rond de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Het staatshoofd van Canada is koningin Elizabeth II en zij wordt daar vertegenwoordigd door de gouverneur-generaal David Johnston.

Hoog bezoek dus en dat werd ook duidelijk bij het bezoek van Johnston aan het Canadees kerkhof in Adegem. Er was zeer veel politie aanwezig, maar ook Belgisch en Canadees veiligheidspersoneel dat alles scherp in de gaten hield. Zeker na de recente terroristische aanslagen in de Canadese hoofdstad Ottawa, was er wat zenuwachtigheid bij de ordediensten.

De Maldegemse politie hield het kerkhof ook al sinds vorig weekend in de gaten.

Maar alles verliep zoals gepland. Na de verwelkoming van Johnston door staatssecretaris Pieter De Crem (CD&V), Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers en Maldegems burgemeester Marleen Van den Bussche (CD&V) kon de plechtigheid van start gaan. Samen met Sidney Cole, een 95-jarige Canadese oorlogsveteraan die in België woont, legde Johnston ook bloemen neer bij het graf van een Canadees soldaat.

Zuidkant Schelde

‘Adegem is het militair kerkhof in België met het grootste aantal Canadese soldaten gedood in WO II, namelijk 848’, aldus Rita Verleye van het Maldegemse gemeentebestuur.

‘De meeste soldaten, begraven in Adegem, werden gedood tijdens militaire operaties aan de zuidkant van de Schelde in Oost- en West-Vlaanderen en Zeeland, maar ook elders in België gesneuvelde Canadezen werden hier herbegraven.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio